Учени от Австралия и Китай смятат, че може да са

...
Учени от Австралия и Китай смятат, че може да са
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили антидот на най-отровната гъба в света

Учени от Австралия и Китай считат, че може да са разкрили противоотровата за най-отровната гъба в света, оповестява Българска телеграфна агенция.

Експертите имат вяра, че тип здравна багра, която към този момент е утвърдена от Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати, може да работи като антидот при отравяне със смъртоносната гъба зелена мухоморка. Това сочат констатациите от изследването, оповестено в сп. „ Нейчър камюникейшънс “.

Изследователите идентифицираха главния токсин, който създава този тип гъба, наименуван аманитин, както и протеина, нужен, с цел да се получи токсичния резултат. След това те проучиха широкоразпространената флуоресцентна здравна багра, наречена индоцианиново зелено, и я тестваха върху човешки кафези и върху мишки, изложени на токсина. Така беше открито, че този тип багрило работи като противоотрова против отравянето и може да помогне на животните да оцелеят.

Изследователите от австралийския Институт за медицински проучвания „ Гарван “, Университета на Сидни и китайския университет „ Сун Ятсън “ споделиха, че са нужни още проучвания, с цел да се оцени сигурността на боята за приложимост измежду хората.

Отравянето с гъби е главната причина за смъртните случаи при случаите от хранително отравяне в международен мащаб, посочи изследването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР