Учени обявиха в четвъртък, че са открили във вътрешността на

...
Учени обявиха в четвъртък, че са открили във вътрешността на
Коментари Харесай

В Хеопсовата пирамида има непозната голяма кухина, обявиха учени

Учени оповестиха в четвъртък, че са разкрили навътре в Хеопсовата пирамида просторна загадъчна конструкция, чието предопределение, наличие и точни размери още не знаят. Според тях това е първата огромна вътрешна " празнина ", откривана в пирамидата от XIX век насам.

Тя е с дължина почти 30 метра и се намира над дълъг близо 50 метра кулоар, прочут като Голямата изложба.

За да надникнат в издигнатата към 2560 години преди Христа гигантска гробница, учените са употребявали така наречен мюонна томография - способ за засичане на галактически частици, бомбардиращи Земята със скорост, близка до тази на светлината, и проникващи надълбоко в планетата.

" Сигурни сме, че там има огромно празно място, че то е впечатляващо и, доколкото ми е известно, никоя доктрина не е очаквала то да съществува ", разяснява Мехди Таюби. Той е президент и съосновател на френския институт HIP, както и един от ръководителите на изследването, оповестено в сп. " Нейчър ". " Повдигаме въпрос пред египтолозите да ни кажат какво би могло да е това ", споделя Хани Хелал от Университета в Кайро.

Откритието е част от плана Scan Pyramids, употребяващ неинвазивни способи за изследване на вътрешната конструкция на пирамиди, в това число тази на фараона Хуфу (Хеопс).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР