Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране

...
Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране
Коментари Харесай

Учени обмислят изграждане на стени на океанското дъно за спиране топенето на ледниците

Учени обмислят създаване на стени на океанското дъно за прекъсване топенето на ледниците . Инженери търсят нови способи за закъснение повишаване равнището на океаните вследствие на световното стопляне, написа " Гардиън ".

Чрез построяването на трудности от камъни и пясък, откриватели имат вяра, че те могат да спрат плъзгането на подводната част от ледниците. Това би било фрапантно изпитание, само че може да даде повече време, съгласно нов документ на Европейския съюз по науки за Земята, оповестен в журнала " Криосфера ".

Въпреки че концепцията може да звучи необикновено, проектът е релативно елементарен. Изследователите оферират да се натрупа пясък и камъни на океанското дъно .

Препятствията ще имат за цел да стопират топенето на ледниците, а също по този начин попречване по-топлата вода да доближи до основата на ледниците под водата. В момента се организира ново изследване от учени, което демонстрира по какъв начин резултатът от по-топлата вода в океаните може да се окаже водеща причина за топенето на ледниците.

 Снимка 379417
Източник:

Майкъл Уоловик, откривател в Принстънския университет, и негови сътрудници са прибегнали до компютърни модели, с цел да ревизират въздействието, което ще окажат преградите. Те са взели за насочна точка ледникът Туейтс (Thwaites) в Антарктида, който със своите 80-100 километра е един от най-широките ледници в света.

Те са открили, че за основаването на конструкция от изолирани колони или могили на океанското дъно с височина 300 метра ще са нужни сред 0,1 и 1,5 кубични километра материал . Това ще направи подобен план сходен като количеството материал за построяването на изкуствените Палмови острови в Персийския залив , за които са употребявани 0,3 кубични километра пясък и камъни или Суецкия канал, за който е изкопан 1 пространствен километър.

Изграждането на конструкция от подобен тип има към 30% възможност да предотврати разпадането на западната част на арктическата ледена завивка, съгласно моделите.

Може да бъде построена дребна подводна стена, която съгласно учените има 70% късмет да спре половината от топлата вода до ледената завивка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР