Учени намериха метод за евтино електролизно разделяне на морската вода

...
Учени намериха метод за евтино електролизно разделяне на морската вода
Коментари Харесай

Учени предлагат лесен начин за производство на зелен водород от морска вода


Учени откриха способ за на ниска цена електролизно делене на морската вода на водород и О2 (снимка: CC0 Public Domain)

Зеленият водород ще изисква доста вода за електролиза – девет литра чиста вода са нужни за генериране на един кг водород. Изследователи споделят, че са разкрили елементарен метод за потребление на морска вода в общоприети електролизатори. Това е огромна добра вест за чистата сила.

Международен екип от университета в Аделаида, Австралия, университетите в Тиендзин и Нанкай в Китай и държавният университет в Кент в Съединени американски щати разгласиха взаимно ново проучване, което твърди, че елементарен, на ниска цена киселинен пласт, положен върху катализатора в елементарен електролизатор, прави допустимо да се разделя морска вода на О2 и водород с „ съвсем 100 % успеваемост “ – без никаква предварителна обработка, с изключение на пречистване.

Обикновеният катализатор за електролизаторите, споделя екипът, може да бъде изработен от кобалтов оксид, с хромен оксид на повърхността му. Морската вода би разрушила тези катализатори поради ерозията, дължаща се на хлорните йони, посредством неразтворимите утайки от магнезий и калций, които се натрупват и блокират електродите.

Но прибавянето на киселинен пласт на Луис върху катализатора може да улови задоволително негативно заредени хидроксилни аниони от морската вода, с цел да генерира мощно алкална среда с pH 14 към катализатора, спирайки както хлоридните офанзиви върху катализатора, по този начин и образуването на утайки върху електродите.

„ Ние разделихме естествената морска вода на О2 и водород с съвсем 100-процентова успеваемост, произвеждайки зелен водород посредством електролиза, употребявайки на ниска цена катализатор в елементарен, комерсиален електролизатор “, сподели професор Шинжан Кяо.
още по темата
„ Ефективността на сходен електролизатор, работещ в морска вода, е близка до тази на платинените/иридиевите катализатори, работещи в суровина от мощно пречистена дейонизирана вода “, прибавя доцент Яу Женг.

Ако зеленият водород може да се създава в огромни количества благодарение на морска вода, тогава където и да се употребява – в коли, комунални акумулатори или други приложения – той ще се свързва с О2 и ще бъде пуснат назад в околната среда във тип на прясна вода. Това значи елементарно предпазване на чиста сила с бонус обезсоляване и извличане на пречистена вода.

В момента екипът работи по увеличение на мащаба на своята система за електролиза, тъй че да доближи комерсиален мащаб на инсталацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР