Учени, които са наблюдавали множество огнища на маймунска шарка в

...
Учени, които са наблюдавали множество огнища на маймунска шарка в
Коментари Харесай

Учените са озадачени от разпространението на маймунската шарка на Запад

Учени, които са следили голям брой огнища на маймунска шарка в Африка, споделят, че са комплицирани от скорошното разпространяване на заболяването в Европа и Северна Америка, написа " Тайм ".

Случаи на заболяването, обвързвана с шарка, преди са били следени единствено измежду хора с връзки с Централна и Западна Африка. Но през последната седмица Англия, Испания, Португалия, Италия, Съединени американски щати, Швеция и Канада оповестяват за инфекции, най-вече при млади мъже, които преди този момент не са пътували до Африка.

Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на маймунска шарка в петък.

" Смаян съм от това. Всеки ден се разсънвам и има повече страни със инфектирани ", разяснява Ойуеле Томори, вирусолог, който преди оглавяваше Нигерийската академия на науките и който взе участие в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация.

" Това не е типът на разпространяване, който сме виждали в Западна Африка, тъй че може да има нещо ново, което се случва на Запад ".

Маймунската шарка нормално предизвиква тресчица, настинка, обрив и лезии по лицето или гениталиите. СЗО пресмята, че заболяването е съдбовна за до един на всеки 10 души, само че имунизациите против шарка пазят, а някои антивирусни медикаменти също се създават.

Една от теориите, които английските здравни чиновници изследват, е дали заболяването се предава по сексуален път. Здравните чиновници помолиха лекарите и медицинските сестри да бъдат нащрек за евентуални случаи, само че споделиха, че рискът за общото население е невисок.

Нигерия регистрира към 3000 случая на маймунска шарка годишно, заяви СЗО. Огнища нормално са в селските региони, където хората имат непосредствен контакт със инфектирани плъхове и катерици, сподели Томори. Той сподели, че доста случаи евентуално са пропуснати.

Томори се надява, че появяването на случаи на маймунска шарка в Европа и други страни ще способства за научното схващане на заболяването.
 Съединени американски щати записаха първи случай на маймунска шарка откогато вирусът бе локализиран в Европа
Съединени американски щати записаха първи случай на маймунска шарка откогато вирусът бе локализиран в Европа

Възрастните, имунизирани против шарка, имат добър имунитет, само че по-младите генерации са изцяло незащитени

Ръководителят на СЗО по реакция на незабавни случаи, доктор Ибрахима Соче Фол, призна тази седмица, че към момента има " толкоз доста незнайни във връзка с динамичността на предаването, клиничните характерности и епидемиологията ".

В петък Британската организация за здравна сигурност заяви за 11 нови случая на маймунска шарка, заявявайки, че " забележителна част " от последните инфекции в Обединеното кралство и Европа са били при млади мъже без история на пътешестване до Африка, които са били гейове, бисексуални или са правили секс с мъже.

Властите в Испания и Португалия също обявиха, че техните случаи са при млади мъже, които най-вече са правили секс с други мъже и споделиха, че тези случаи са прихванати, когато мъжете са се появили с лезии в клиники за полово здраве.

Експертите подчертаха, че не знаят дали заболяването се популяризира посредством секс или различен непосредствен контакт, обвързван със секс.

Нигерия не е виждала предаване по сексуален път, сподели Томори, само че означи, че вирусите, за които в началото не е било известно, че се предават посредством секс, като Ебола, по-късно е потвърдено, че го вършат, откакто по-големите епидемии демонстрират разнообразни модели на разпространяване.

Същото може да важи и за маймунската шарка, сподели Томори.

В Германия министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах сподели, че държавното управление е решително, че огнището може да бъде овладяно. Той сподели, че вирусът се секвенира, с цел да се види дали има някакви генетични промени, които биха могли да го създадат по-инфекциозен.

Ролф Густафсон, професор по инфекциозни заболявания, сподели пред шведската телевизия SVT, че е " доста мъчно " да си представим, че обстановката може да се утежни.

" Със сигурност ще открием още няколко случая в Швеция, само че не мисля, че ще има зараза по някакъв метод ", сподели Густафсон. " Няма нищо, което да допуска това сега. "

Учените споделиха, че въпреки че е допустимо първият пациент (пациент 0) да се е заразил, до момента в който е в Африка, това, което се случва в този момент, е извънредно.

" Никога не сме виждали нещо сходно на това, което се случва в Европа ", сподели Кристиан Хапи, шеф на Африканския център за върхови достижения за геномика на инфекциозните заболявания. " Не видяхме нищо, което да покаже, че моделите на предаване на маймунската шарка се трансформират в Африка. Така че, в случай че нещо друго се случва в Европа, тогава Европа би трябвало да проверява това. "

Хапи също по този начин уточни, че прекратяването на акциите за имунизация против шарка след ликвидирането на заболяването през 1980 година може по нехайство да подкрепи разпространяването на маймунската шарка. Ваксините против шарка също защищават от маймунска шарка, само че всеобщата имунизация е спряна преди десетилетия.

" Освен хората в Западна и Централна Африка, които може да имат някакъв имунитет против маймунска шарка от предходно излагане, неналичието на ваксина против шарка значи, че никой няма имунитет против маймунска шарка ", сподели Хапи.

Шабир Махди, професор по ваксинология в Университета на Витватерсранд в Йоханесбург, сподели, че подробното следствие на огнището в Европа, в това число определянето кои са първите пациенти, в този момент е сериозно.

" Трябва в действителност да разберем по какъв начин е почнало всичко това и за какво вирусът в този момент набира мощ ", сподели той. " В Африка е имало доста следени и редки огнища на маймунска шарка. Ако в този момент това се трансформира, в действителност би трябвало да разберем за какво. "
 СЗО бие паника поради маймунската шарка
СЗО бие паника поради маймунската шарка

Свиква се изключително експертно заседание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР