Учени, които израстват с плагиатство, ще могат да бъдат санкционирани.

...
Учени, които израстват с плагиатство, ще могат да бъдат санкционирани.
Коментари Харесай

Най-накрая парламентът е на път да въведе санкции за научното плагиатство

Учени, които израстват с плагиатство, ще могат да бъдат глобени. Това плануват промени в Закона за развиването на университетския състав, признати на второ четене от парламентарната комисия по обучение и просвета. За такива нарушавания отсега нататък се планува лишаване на научната степен и освобождение от съответната служба.

Санкции ще има и за университетите и научните институции, които позволяват такива нарушавания. При систематични проблеми, свързани с плагиатство, потребление на неистинен или манипулирани данни в научните писания, както и спор на ползи при отсъждане на научни степени, висшите учебни заведения или научни организации може да останат без програмна акредитация за съответната докторска стратегия.

В момента санкции за плагиатство няма. Министерството на образованието и науката няма механизъм да се намесва в такива случаи даже и да е потвърдило, че става въпрос за кражба на непознат труд. Единственият вид е индивидът, чиито труд е преписан, да потърси правата си.

Слабостите на настоящето законодателство се видяха на процедура при проблема с ректора на Техническия университет във Варна Росен Василев. През септември той отбрани преписана докторска дисертация за научна степен " лекар на науките " в личния си университет, макар че министерството на образованието потвърди нарушаването и предложи процедурата да бъде спряна. http://www.mediapool.bg/rektor-neglizhira-mon-i-zashtiti-prepisana-doktorska-disertatsiya-news269015.html

Измененията в закона плануват още да се постави прочут ред в присъждането на степени и назначението на научни длъжности. В момента всеки университет може по свои лични правила да " създава " доценти и професори. Предвижда се в бъдеще претендентите за академично израстване да дават отговор на избрани минимални условия. Те ще се дефинират в допълнение в правилника за използване на закона. От изявления на зам.-министъра на образованието Петър Николов излиза наяве, че те към този момент са създадени, само че не са показани обществено.

Проверки

Промените в закона плануват за случаите на нарушавания в процедурите за научни степени и длъжности да се сезира министърът на образованието и науката. Това ще става и при подозрения за плагиатство, потребление на недостоверни данни, както и за спор на ползи на членовете на научните журита. Допустимостта на сигналите ще се преценя от комисия, в която наложително би трябвало да има правист.

Ако тя реши, че е нужна спомагателна инспекция, казусът ще се препраща към бъдещата Комисия по академична нравственос към министъра на образованието. Етичната комисия ще е нов орган. Ще се състои от петима души - един правист и четирима представители на четирите научни посоки.

Ако подозренията за нарушавания се потвърдят от етичната комисия, министърът ще може да стопира съответната процедура за научна степен или служба до унищожаване на нередностите.

Етичната комисия ще може да се произнася и по към този момент завършили процедури за научни степени и длъжности. За задачата би трябвало да бъде подадена тъжба от наранено лице.

Санкции

При открити нарушавания присъдените степени би трябвало да бъдат отнети. Асистентите, доцентите и професорите, назначени след потвърдени нередности, би трябвало да бъдат освободени.

Санкции ще има и за научните институции. При систематични нарушавания, т. е. повече от три открити, те може да останат без програмна акредитация за съответната докторска стратегия. Тъй като програмните акредитации са за избран интервал, те ще биват отнемани до приключването на периода, за който са дадени. В това време съответното висше учебно заведение или научна институция няма да има право да образова по тази стратегия.

В окончателния вид на промените наказванията за университетите бяха смекчени след гледище на ректорите те да са равнопоставени със глобите за Българската академия на науките. Първоначално се предвиждаше при систематични нарушавания да се предлага лишаване на институционалната акредитация на съответния университет, което значи, че той може да спре да образова студенти http://www.mediapool.bg/deputati-vadyat-ot-naftalina-merkite-sreshtu-profesorite-na-kilogram-i-plagiatstvoto-news265640.html.

Между първо и второ четене беше препоръчано глобата да е лишаване на програмната акредитация, само че освен за докторските, а и за бакалавърските и магистърските стратегии. В последна сметка комисията реши тя да визира единствено докторските стратегии с претекста, че по този начин висшите учебни заведения са равнопоставени с Българската академия на науките, която не образова бакалаври и магистри.

Минимални условия

Промените плануват претендентите за придобиване на научна степен и за заемане на университетските длъжности основен помощник, доцент и професор да отговорят на минимални национални условия към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната им активност.

Минималните национални условия включват наукометрични индикатори, които отразяват научните резултати и техния отзив в научната литература (брой авторски монографии, брой публикации в реферирани и индексирани издания, брой глави в книги, брой студии и/или обзори, брой цитати в реферирани и индексирани издания от други създатели на публикациите на претендента, брой подадени поръчки за интернационалните патенти, брой подадени поръчки за национални патенти, брой издадени интернационалните и/или брой национални патенти) и индикатори, които отразяват измерими университетски резултати в преподавателската активност (брой предпазени под негово управление дисертации за придобиване на просветителната и научна степен “доктор ", брой въведени нови лекционни курсове, брой създадени нови извършения за лекционни курсове, брой издадени учебници в България и чужбина, в това число електронни учебници и др.).

За всеки индикатор ще се дават точки и единствено претендент, получил не по-малко от минималния брой точки за съответната научна област или професионално направление и за съответната научна степен и академична служба, ще може да се явява на състезания. Минималният брой точки и редът за изчисляването им ще се дефинират в допълнение в правилника за използване на закона.

Предвижда се висшите учебни заведения и научните организации да могат да дефинират спомагателни условия към претендентите за заемане на университетските длъжности.

Сага

Промените в Закона за развиването на университетския състав срещнаха сериозна опозиция от страна на висшите учебни заведения и научните институции. Това забави приемането им на второ четене с съвсем 6 месеца. На първо гласоподаване законопроектът мина през Народното събрание през лятото, а срокът за оферти сред първо и второ четене изтече при започване на септември предходната година. Оттогава законопроектът отлежаваше.

През февруари огромна част от текстовете са гласувани на изнесено съвещание на парламентарната комисия във Велинград, на което не са участвали медии. За резултатите от него може да се съди по дългия над 200 страници протокол. В сряда бяха признати единствено текстовете, които депутатите не са съумели да " изчистят " на изнесеното си съвещание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР