Учени изследват мозъците на възрастни хора с добра памет над

...
Учени изследват мозъците на възрастни хора с добра памет над
Коментари Харесай

Учени са напът да разкрият тайната как да поддържаме ума си остър на стари години

Учени изследват мозъците на възрастни хора с добра памет над 80-90 години, с цел да разкрият "тайните им " по какъв начин поддържат мозъка си изострен, съобщи Асошиейтед прес.

Трудът на експертите е удобна опция на разочароващото търсене на нови медикаменти срещу заболяването на Алцхаймер.

Вместо това, "защо не измислим какво може да създадем, с цел да реализираме максимума от нашата памет ", сподели неврологът Емили Рогалски, която управлява проучването в Северозападния университет в Чикаго.

Части на мозъка се свиват с възрастта, което е една от аргументите някои типове памет последователно да се утежняват при множеството хора на старини, даже и да избегнат болести като заболяването на Алцхаймер.

Оказа се, че при възрастните хора с добра памет мозъчната кора не се свива толкоз бързо, колкото при останалите им връстници. След аутопсия на първите двама покойници от проучването беше открито, че при тях има и към 4-5 пъти повече неврони, които дават отговор за вниманието.

Как били подбрани участниците в проучването? Те трябвало да имат млад разум в тялото на най-малко 80-годишен. Екипът на Рогалски раздал комплект проби на над 1000 души, които си мислели, че ще се оправят, и единствено 5 % от тях съумели да преминат изпита. Главното тестване за паметта било да чуят 15 несвързани думи и след половин час да възпроизведат най-малко девет от тях. Това е нормата за 50-годишен човек, само че 80-годишните си спомнят единствено по пет. Някои от издържалите изпита си спомнили всички думи.

"Това не те прави по-умен ", сподели Уилям "Бил " Гъролник, който ще навърши 87 години идващия месец и се включил към проучването преди две години.

Той не отдава острия си разум на гените си, защото татко му развил заболяването на Алцхаймер още след 50-годишна възраст. Бил счита, че дължи всичко на интензивността си. Той кара колело, играе тенис и воден волейбол. Поддържа обществени контакти по време на постоянните обеди и срещи с група мъже, която той провел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР