Учени, изследващи новоидентифицираната рарифотична зона на 300 м под океанската

...
Учени, изследващи новоидентифицираната рарифотична зона на 300 м под океанската
Коментари Харесай

Биолози откриха 100 непознати морски вида в загадъчната океанска "зона на здрача"

Учени, изследващи новоидентифицираната рарифотична зона на 300 м под океанската повърхнина към Бермудите, откриха десетки незнайни до момента морски типове, заяви в. "Дейли мейл ".

Сред стотината новооткрити типове са дребни ракообразни, водорасли, корал като черна бодлива тел с височина 2 м, змиорки, жълти раци отшелници, дребни жълти и розови риби.

Екипът откри и голяма гора от водорасли на върха на подводна планина на 24 км от брега.

"Зоната на здрача " беше разпозната през март. Очаква се в нея да живеят стотици непознати типове.

Ръководители на задачата, проведена от организацията за проучване на океаните Нектон, са морски биолози от Оксфордския университет. В нея са взели участие над 80 учени от 12 института за морски проучвания.

"Знаейки, че водите към Бермудските острови са относително добре изследвани, несъмнено не чакахме толкоз доста и разнородни нови типове " - сподели проф. Алекс Роджърс от екипа.

Рарифотичната зона в океана е на дълбочина от 130 до 300 м с малко светлина на по-голямата дълбочина. Затова я назовават и "зона на здрача ". Тя е под мезофотичната зона, която е на дълбочина от 40 м до 150 м, известна като оптимална за тропическите коралови рифове, тъй като прониква умерено количество светлина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР