Учени доказват, че водата вероятно е основен компонент на тези

...
Учени доказват, че водата вероятно е основен компонент на тези
Коментари Харесай

Има хиляди водни светове сред екзопланетите

Учени потвърждават, че водата евентуално е главен съставен елемент на тези екзопланети (планети, обикалящи към други звезди), които имат два до четири пъти размера на Земята. Това изказване ще има последствия за търсенето на живот в нашата вселена.

Още след първото разкриване на екзопланети през 1992 година, набъбна ползата към разбирането на състава на тези планети, с цел да се дефинира, наред с други цели, дали те са подобаващи за развиването на живот. Сега нова оценка на данните от галактическия телескоп Кеплер и задачата Gaia демонстрира, че доста от познатите планети могат да съдържат до 50% вода. Това е доста повече от водното наличие на Земята от 0,02% (по тегло).
„ Беше голяма изненада да разберем, че има толкоз доста водни светове “, споделя водещият откривател доктор Ли Зенг от Университета Харвард.

Учените са открили, че доста от над 4000-те доказани екзопланети открити до момента, попадат в две категории по мярка: едните са с радиус, който е приблизително към 1,5 от този на Земята, а вторите имат приблизително към 2,5 пъти радиуса на Земята.

В новото проучване, интернационална група учени, проучва екзопланетите благодарение на всеобщи измервания и като употребяват данни от последните измервания на радиуси, направени от спътника Gaia. На базата на тези данни, екипът е създал модел на вътрешнана конструкция на екзопланетите.

„ Ние разгледахме до каква степен е обвързвана масата на една екзопланета с нейния радиус и разработихме модел, който може да изясни връзката “, сподели Ли Зенг. Моделът демонстрира, че тези екзопланети, които имат радиус към 1,5 пъти по-голям от радиуса на Земята, най-често са скалисти планети (и нормално имат маса 5 пъти по огромна от масата на Земята), а тези с радиус към 2,5 по-голям от радиуса на Земята (с маса към 10 пъти по-голяма от тази на Земята) най-вероятно са водни светове. “

„ Техните повърхностни температури се чака да са в диапазона от 200 до 500 градуса по Целзий, чиято повърхнина може да бъде обгърната в атмосфера, доминирана от водни пари, с течен воден пласт изпод “, споделя Ли Зенг.

„ Придвижвайки се по-надълбоко, може да се чака, че тази вода се трансформира в лед с високо налягане, преди да доближи твърдото скалисто ядро. Красотата на модела е, че той изяснява по какъв начин съставът се отнася до познатите обстоятелства за тези планети. “

Ли Зенг продължава: „ Нашите данни демонстрират, че към 35% от всички известни екзопланети, които са по-големи от Земята, би трябвало да са богати на вода. Тези водни светове евентуално се образуват по сходен метод на гигантските нуклеарни планети (Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун), които откриваме в нашата слънчева система.

Наскоро стартиралата задача TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ще откри доста повече от тях благодарение на наземно спектроскопско следене.Следващото потомство галактически телескоп, галактическият телескоп James Webb, се надяваме да характеризира атмосферата на някои от тях. Това е вълнуващо време за тези, които се интересуват от тези отдалечени светове. “

Сара Сейгър, професор по планетарни науки в Технологичния институт в Масачузетс, и заместник-директор на неотдавна стартиралата задача TESS, която ще търси екзопланети, съобщи:

„ Удивително е да мислим, че енигматичните екзопланети със междинен размер, могат да бъдат водни светове с голямо количество вода. Надяваме се наблюденията на техните атмосфери в бъдеще – на гъсти парни атмосфери – да поддържат или да опровергават новите открития “.

Работата е показана на конференцията „ Голдшмит “ в Бостън.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР