Учени доказаха ефективността на мобилно приложение в терапията на арахнофобия(снимка:

...
Учени доказаха ефективността на мобилно приложение в терапията на арахнофобия(снимка:
Коментари Харесай

Мобилно приложение лекува страха от паяци


Учени потвърдиха успеваемостта на мобилно приложение в лечението на арахнофобия
(снимка: Universität Basel, MCN)

Екип от откриватели от швейцарски университет сътвори приложение за лечение на пациенти с арахнофобия, т.е. такива, които се опасяват от паяци. Приложеният способ на последователно потапяне в обстановката се смята за ефикасен в лечението на болестта.

Приложението Phobys, от учени от университета в Базел (Швейцария) под управлението на професор Доминик дьо Кервен, употребява 3D модел на паяк, който наподобява доста реален. С помощта на екрана на смарт телефон хората могат да видят по какъв начин ще наподобява паякът на ръката им.
още по тематиката
За да оцени успеваемостта на приложението, екипът е привлякъл 66 доброволци. В продължение на две седмици те или са взели участие в шест 1,5-часови тренировки благодарение на Phobys, или не са правили нищо за превъзмогване на страха си от паяци.

След това участниците се доближавали оптимално покрай транспарантна кутия с паяци, както преди началото на опита. Оказа се, че след терапия с приложението, страдащите от арахнофобия са съумели да се приближат до същински паяци, за разлика от тези, които не са взели участие в лекуването.

Приложението има девет равнища. Всяко от тях е по-сложно от предходното и на всеки стадий потребителят по някакъв метод взаимодейства с паяка или просто се приближава до него.

Phobys към този момент може да бъде изтеглено от онлайн магазините App Store и Play Store. Хората с лек боязън от паяци могат да го употребяват независимо, а тези, които се опасяват под паника от тях – единствено под наблюдението на експерт.

Даунлоуд:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР