Учени демонстрираха как нашествието на инвазивен вид мравки е нарушило

...
Учени демонстрираха как нашествието на инвазивен вид мравки е нарушило
Коментари Харесай

Инвазивен вид мравки е принудил лъвове да променят хранителния си режим

Учени демонстрираха по какъв начин нашествието на инвазивен тип мравки е нарушило нежната екосистема в саваната и питателните привички на лъвовете в Кения, заяви Агенция Франс Прес.

" Често установяваме, че светът се ръководи от напълно дребни неща, които могат да имат опустошителни последствия, които не сме очаквали ", показва Тод Палмър, професор в Университета на Флорида и един от създателите на проучването, оповестено в списание " Сайънс ".

Всичко стартира преди 15 години в обширните равнини на Лайкипия в Кения. Районът е затрупан със свирещи акации - дървесен тип, към който е основан съразмерен баланс сред другите типове.

Местна мравка си е направила гнездо там и се трансформирала в бранител на дървото. Въпреки бодлите си акацията другояче е щяла да бъде изядена от локалните тревопасни животни, изключително от слоновете, само че феромоните и ухапванията от колонията инсекти ги отблъсквали. Това съдействие било прекратено от появяването, дължаща се на човешката активност, на едроглави мравки, които бързо прогонили другите мравки от акацията, правейки я още веднъж подобаваща за храна на пахидермите.

Първоначално никой не забелязвал тези мравки, " тъй като те не са нападателни към огромни същества, в това число към хора ", отбелязва Палмър. Но " в този момент виждаме, че те преобразяват ландшафтите по доста тънък, само че унищожителен метод ".

Предишни изследвания демонстрират, че появяването на този инвазивен тип е довела до пет до седем пъти по-големи вреди, нанесени от слоновете върху акациевите дървета в района, със съответното понижаване на горската завивка.

Горската завивка е значителен детайл в ловната тактика на лъвовете, които могат да употребяват листата на дърветата, с цел да изненадат плячката си, което е значително с цел да уловят обичаните си зебри. 

Проучването, извършено в продължение на три години в Кения от Ol Pejeta Conservancy, което съпоставя регионите, обитаеми с едроглави мравки, с тези, в които те не са навлезли, демонстрира, че появяването на едроглавите мравки е довела до трикратно понижаване на смъртоносните набези на лъвове върху зебри. Вместо популацията на лъвовете да намалее поради дефицит на храна, те се приспособили, като почнали да атакуват биволи. Те по-трудно се ловят и за това е нужна повече сила, само че хранителната дажба не понижава. 

От една страна това е добра вест, тъй като популацията на лъвовете остава постоянна, изясни пред Агенция Франс Прес ръководителят на проучването Дъглас Камару. " Въпросът обаче остава какво ще се случи в бъдеще ", в случай че има и други спънки за лъвовете, който така и така са намалели доста в региона - от 100 000 на 2000 животни. Промяната в хранителния режим на царете на саваната може да провокира неподозирани последствия.

Инвазивните мравки могат да провокират проблеми и за други сериозно застрашени типове, които зависят от тези акации, като жирафите или черните носорози, акцентират създателите на проучването, предава Българска телеграфна агенция.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР