Ученето е задача без край. Никога няма да знаем достатъчно,

...
Ученето е задача без край. Никога няма да знаем достатъчно,
Коментари Харесай

Зам.-кметът по образованието във Варна със силни думи за новата учебна година

Ученето е задача до безкрайност. Никога няма да знаем задоволително, с цел да кажем " Стига толкоз, изучих се ". За да бъде уравновесена някак тази плашеща безконечност, са ни дадени дни като този - да честваме дружно началото на следващата обиколка към слънцето на науката. С тези думи заместник- кметът по образованието и културата Павел Попов честити началото на новата образователна година на учениците, учителите и родителите в IV ЕГ " Фр. Ж. Кюри ".

Той увери осмокласниците, че би трябвало да бъдат изключително горди, че стартират междинното си обучение точно в тази елитна гимназия, само че ги помоли, когато чуят думата " хайлайф ", освен да подвигат високо глава, само че и да знаят, че тази дума е задължаваща. Елит значи да си определен сред мнозина, само че не  значи да презираш тези, които си надминал, а таман в противен случай - да те е грижа за всички! И поради тях да си по-отговорен към себе си, към знанията и уменията, които идваш да събираш в това прелестно учебно заведение. Защото си концентрирал в себе си очакванията на толкоз доста хора, уточни заместник-кметът.

Към учителите в IV ЕГ Попов се обърна с признателност, че са потвърдили, че очакванията на всички родители и хора с публично възприятие са основателни и че в българското учебно заведение децата получават освен разнопосочни и задълбочени познания, само че и грижа, упътвания, поддръжка по сложния път към израстването и превръщането им в зрели персони. Искам да прибавя към тази признателност и едно заричане - ние от Община Варна няма да позволим варненски учители да бъдат притеснявани и сплашвани поради гражданската си позиция!

Ще запазим убедеността си, че свободата на вашата съвест не трябва да става жертва на безскрупулни политикани. Аз персонално имам вяра на вашата мъдрост повече, в сравнение с в недомислени и мимолетни членове и алинеи. Защото най-малко от 200 години насам българската нация се гради върху поклонението към знанието, чийто храм е учебното заведение. Не бива да допуснем знанието да бъде прогонено от суеверия и измислени страхове, раздухвани за съмнителна политическа полза, съобщи изрично Павел Попов.

По-късно заместник-кметът откри и началото на образователната година в Национално учебно заведение по изкуствата " Добри Христов ". Това учебно заведение, по думите му, е голямо благосъстояние за просветителната система в България - поради изключителното комбиниране на образованието и културата - две области на човешкия дух, които се обогатяват взаимно в него. Талантливите деца на Варна са същински щастливци, че имат учебно заведение, в което заложбите им се развиват от високи експерти и от учители, които се грижат за развиването на тези надарени възпитаници като пълноценни, многостранно образовани персони, посочи Попов.

Той увери първокласниците, че имат двоен шанс - поради ежедневната среща с изкуството и за това, че ще порастват измежду другари, също допрени от силата му и им пожела да пазят тези другарства. На бъдещите зрелостници Попов описа, че управлението на Общината има огромни планова за Варна, които да я трансфорат в столица на изкуствата, през всички сезони на година. Ще се опитаме да ви даваме повече мотиви да се връщате във Варна като приключени експерти, даде обещание Попов.

На всички родители, включително и на себе си, той пожела: Да дишаме надълбоко! Децата ни са в положителни ръце. Обичаме ги и е мъчно да ги пуснем да летят, само че учебното заведение - междинното, след това висшето, е най-хубавата ни вяра, че идващото потомство ще ни надмине! А поддържането на тази вяра е най-важният ни дълг към децата ни и към българското общество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР