Учен в Китай твърди, че е създал първите в света

...
Учен в Китай твърди, че е създал първите в света
Коментари Харесай

Китайски учен оповести създаването на първите ГМО бебета

Учен в Китай твърди, че е основал първите в света генетично манипулирани бебета. Ако достижението се удостовери, това би било сериозен скок за науката, само че и за етиката. Този тип операция на гени е неразрешена в множеството страни, защото технологията е към момента пробна и измененията в ДНК могат да преминат към бъдещите генерации, евентуално с непредвидени странични резултати, оповестява " Гардиън ".

Много учени считат, че е прекомерно рисково да се вършат такива опити, а някои от тях жигосват китайското известие като човешки опит. Изследователят Хе Джианкуи от Южния университет за просвета и технологии в Шенжен разяснява, че е трансформирал ембрионите на седем двойки по време на лекуване за фертилност, като до момента има доказана една бременност. Той изяснява, че задачата му не е да лекува или предотвратява наследствено заболяване, а да се опита да съобщи дарба, която някои хора имат в имунната си система: да са резистентни на допустима бъдеща зараза с ХИВ.

Участващите родители отхвърлят да бъдат разпознати или интервюирани, и ученият няма да разкрива информация, все още няма и без значение удостоверение на изказванието му и не е разгласил и проучванията, с цел да могат да бъдат тествани от други специалисти.

" Чувствам огромна отговорност, че това не е просто първият случай, само че и образец, а обществото ще реши какво да направи по-нататък във връзка с разрешаване или възбрана на такива науки ", разяснява ученият на интернационална конференция в Хонг Конг.

Някои учени са изумени да чуят изказванието и изрично го осъждат. Това е " недопустимо... опит върху човешки същества, който не е морално или етично предпазен ", разяснява доктор Киран Мусунуру, специалист по смяна на гени в университета в Пенсилвания.

" Ако е правилно, този опит е колосален. Ембрионите са здрави. Нямат известни болести. Самото модифициране на човешки гени е пробно и към момента се свързва с нецелеви разновидности, способни да причинят генетични проблеми, в това число развиването на рак ", изяснява Джулиан Савулеску, професор по практическа нравственос в Оксфордския университет.

" Има доста ефикасни способи за попречване на ХИВ при здрави човеци: да вземем за пример, предпазено полово здраве. И има ефикасни лекувания, в случай че някой ги контракти. Този опит излага здрави и естествени деца на риск, без да има действителна нужда или изгода. На доста други места по света това би било нелегално и наказуемо със затвор ".

През последните години учените са разкрили релативно елементарен метод за манипулиране на гени в ДНК, които ръководят тялото. Инструментът, наименуван Crispr-Cas9, дава опция да се работи с ДНК, с цел да се достави нужен ген или да се спре работата на подобен, който предизвиква проблеми.

Скоро са правени опити с възрастни при лекуването на смъртоносни заболявания, като измененията в гените се лимитират единствено до лекуваното лице. Ако сперматозоиди, яйцеклетките или ембриони се манипулират, то измененията биха могли да бъдат наследени.

Китайският академик разяснява, че от няколко години трансформира редактира гени на мишки, маймуни и човешки ембриони и е кандидатствал за патенти за методите си. Той добавя, че е избрал зародишен ген за редактиране на ХИВ, тъй като тези инфекции са главен проблем в Китай. Ученият твърди, че се пробва да спре ген, наименуван CCR5, който образува протеинова врата, която разрешава на ХИВ вирусът, който предизвиква СПИН, да влезе в клетките.

Генното редактиране настава по време на ин витро оплождане. След първичният асортимент и когато ембрионите са на възраст от три до пет дни, няколко кафези са отстранени и са тествани за редактиране. Двойките могат да избират дали да употребяват манипулирани или необработени ембриони за опити за бременност. Общо 16 от 22 ембриони са редактирани и 11 ембриона са употребявани в шест опита, изяснява китайският академик.

Мусунуру изяснява, че даже в случай че редактирането работи съвършено, хората без естествени гени CCR5 са изправени пред по-висок риск от заразяване с някои други вируси, като да вземем за пример Западнонилска тресчица или да загинат от грип. Тъй като има доста способи за попречване на ХИВ инфекцията и може да се третира, другите медицински опасности са притеснителни. Също по този начин не е ясно дали участниците изцяло схващат задачата и евентуалните опасности и изгоди даже и формулярите за единодушие, наречени " Програма за създаване на ваксина за СПИН ".

Ученият Хе Джианкуи разяснява, че персонално е разяснил задачите и е обяснил на участниците, че редактирането на ембрионални гени в никакъв случай не е било тествано преди и носи опасности. Той добавя, че също по този начин ще обезпечи застрахователно покритие за всяко дете от плана и възнамерява здравно следене, до момента в който децата навършат 18 години, и по-дълго, в случай че се съгласят, след пълноправие.

" Вярвам, че това ще помогне на фамилиите и техните деца. Ако се причинят нежелани странични резултати или вреди, бих почувствала същата болежка която и те, и това ще бъде моя отговорност ", прибавя Джианкуи.

Д-р Сара Чан, академик по биотетика от Университета в Единбург разяснява, че в случай че е правилно, опитът поражда " съществени етични терзания. Независимо дали в последна сметка се разбере верността на тези опити, сходни изказвания съзнателно създаващи провокация, противоречивост и потрес, са безотговорни и неетични ", добавя тя. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР