Учен от Флорида, прекарал 100 дни под вода, твърди, че

...
Учен от Флорида, прекарал 100 дни под вода, твърди, че
Коментари Харесай

Мъж прекара 100 дни под вода и биологичната му възраст се промени

Учен от Флорида, прекарал 100 дни под вода, твърди, че от престоя под вълните към момента има големи изгоди за здравето му - девет месеца откакто се е върнал на сушата, написа Мейл онлайн, представен от Българска телеграфна агенция.

Бившият водолаз от военноморските сили Джоузеф Дитури е прекарал този рекорден интервал от време в подводен хотел на 9 метра под повърхността на Атлантическия океан, в среда с високо налягане, която съгласно него е трансформирала възрастта на организма му на клетъчно равнище.

Когато Дитури излезе на повърхността през юни предходната година, той разгласи, че кръвните проби са посочили 50-процентно понижение на всички възпалителни маркери в тялото му, 17 пъти по-голям брой стволови кафези, в сравнение с преди престоя, и по-дълги теломери - структури на хромозомите, които съгласно научните теории са свързани с удължаването на живота.

" Сега съм на 56 години. Биологичната ми възраст беше 44 години при спускането под повърхността. Когато излязох от водата, биологичната ми възраст беше 34 години “, сподели Дитури пред кореспонденти в Орландо. " Така че теломерите ми се удължиха и, в действителност, се подмладих, когато бях под водата “, заключи преподавателят в Университета на Южна Флорида, който има докторска степен по биомедицинско инженерство, и е пенсиониран офицер от Военноморските сили на Съединени американски щати.

В края на човешките хромозоми има така наречен теломери, които наподобяват на пластмасовитенакрайници в края на връзките на обувките. Всеки път, когато клетките се разделят, теломерите се съкратяват. След като се изчерпят, хромозомата се разплита и клетката умира. Затова концепцията е, че поддържането им дълги ще помогне на клетките да живеят по-дълго, забавяйки цялостния развой на стареене.

Тази концепция за дългоденствие към момента не е потвърдена в опити с хора, само че други откриватели работят върху генни лечения за удължение на теломерите с вярата да забавят процеса на стареене.

Дитури твърди, че теломерите му не са толкоз дълги, колкото са били, когато е излязъл за първи път, само че че към момента са по-дълги, в сравнение с са били преди потапянето.

Той също по този начин оповестява, че познавателните му качества са се подобрили по време на престоя му под водата.

Дитури има вяра, че подмладяването му се дължи на живота в среда с високо налягане или " хипербарна “ среда.

В актуалната медицина хипербарната камера нормално съдържа чист О2, само че в тази ситуация с подводния хотел сместа е по-близка до тази на елементарния въздух, а налягането – два пъти по-високо от естественото атмосферно.

Ползите за здравето от хипербарните камери са добре документирани, откогато английски доктор построява първата такава през 1662 година - повече от 100 години преди откриването на кислорода.

В доста случаи обаче последователите на лечебния резултат на хипербарните лечения разчитат повече на спорадични доказателства, в сравнение с висококачествени клинични изследвания.

Въпреки това здравната литература демонстрира, че някои хора са получили дълбоки, съвсем чудодейни изгоди от хипербарната терапия.

Лекарите са лекували пациенти с испанския грип през 1918 година с хипербарна терапия, като са ги измъкнали от ръба на гибелта единствено като са ги вкарали в камери, цялостни с въздух под налягане.

" Искам да кажа, хайде! Това към този момент е познато. Така че за какво да не лекуваме да вземем за пример затрудненията след КОВИД “, приканва Дитури, предава " Факти ".

Той добави, че би трябвало да се проведат научни проучвания, само че и че предоставените вечеданни би трябвало да са задоволително доказателство, че има нещо, което си коства да се изследва.

По-конкретно, сподели той, учените би трябвало да изследват " механизмите на деяние “ - какво се случва на молекулярно равнище и води до позитивни резултати върху здравето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР