Учен или математик ще се появи на следващата британска банкнота

...
Учен или математик ще се появи на следващата британска банкнота
Коментари Харесай

Bank of England търси учен или математик за новите 50 паунда

Учен или математик ще се появи на идната английска банкнота от 50 паунда, заяви шефът на Bank of England Марк Карни, приканвайки обществеността на Острова да направи своите оферти през идващите 6 седмици.

Банкнотата от 50 паунда е тази с най-високия номинал в обращение, а британците рядко я употребяват в ежедневните си разплащания, защото избират да заплащат по-скъпите си покупки с кредитни и дебитни карти.

На актуалната банкнота са изобразени инженер Джеймс Уот и неговия бизнес сътрудник Матю Бултън, които създават и пускат на пазара парния мотор в края на 18 век, написа Reuters.

" Радвам се, че новата банкнота от 50 лири ще означи приноса на Англия за науката. Има обилие от хора, чиято работа оформи метода, по който мислим за света ", съобщи Карни по време на събитие в Лондонския теоретичен музей.

При неговото управление Английската централна банка вкара пластмасови или " полимерни " банкноти, които са нормални в родната му Канада. Първата сходна английска банкнота с номинал от 5 лири, изобразяваща именития политик и водач на страната през Втората международна война Уинстън Чърчил, влезе в обращение през септември 2016 година

Правителството заяви предишния месец, че новите 50 лири също ще бъдат полимерни, с цел да са по-трайни и по-трудни за подправяне, в сравнение с хартиените пари. В момента има 330 млн. банкноти от 50 паунда в обращение, като общата им стойност е 16.5 милиарда паунда.

Някои вегетариански и религиозни групи се опълчиха на полимерните банкноти, защото в производството им се употребяват следи от скотски мазнини.

Други учени, които в предишното са били изобразени на английските банкноти, включват физикът Исак Нютон и естествоизпитателят Чарлз Дарвин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР