Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления

...
Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления
Коментари Харесай

Утвърдиха 110,5 паралелки в професионалните гимназии догодина

Учебни проекти и стратегии по специалности в 40 професионални посоки стартират да създават екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите учебни заведения . Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на полемика за повишение на просветителната продукция в границите на икономическия конгрес в Пловдив. Новите стратегии са по предмети от характерната професионална подготовка в посоки като приложна информатика, машиностроене, електротехника, химични артикули, минно дело и други

Вълчев разяснява, че за да се отговори на условията на пазара на труда , предстоят законодателни промени, които да разширят дуалното образование. През актуалната образователна година 1742 възпитаници се образоват в 79 паралелки в 45 професионални гимназии. В държавния план-прием за 2018/2019 година са одобрени 110,5 паралелки с към този момент 2873 възпитаници .

 Не стипендията, а знанията стимулирали учениците в стажовете
Не стипендията, а знанията стимулирали учениците в стажовете

МОН счита да продължи плана с националния средства

С дуалната система се затвърждава партньорството сред бизнеса и просветителните институции . Изготвихме лист с 55 специалности в 12 професионални посоки, за които се планува изострен дефицит на фрагменти и огромно търсене от страна на бизнеса, уточни министърът.

По думите му дефицит ще има за специалности като " Техник на електронна техника ", " Техник на енергийни уреди и съоръжения ", " Машинен механик - машини и системи с ЦПУ ", " Електротехник ", " Техник по автоматизация ", " Оператор в минната индустрия ", " Техник по транспортна техника ", както и други като " Техник-технолог в дървообработването ", " Приложен програмист ", " Дизайнер индустриален дизайн " и други

Като различен инструмент на политиката на МОН е преструктуриране на приема за обгръщането на повече деца в механически специалности , както и математика и естествени науки.

 Кандидат-гимназистите подават заявки онлайн
Кандидат-гимназистите подават заявки онлайн

Които изберат електронно заявление, няма да могат да подават на книжен притежател и назад

За да се отговори на потребностите на бизнеса Министерският съвет утвърди лист със предпазените специалности и тези с предстоящ дефицит на пазара на труда. Предвижда се в допълнение финансиране за паралелки с образование по такива специалности, а също и стипендии за ученицит е в тях.

Вълчев изясни, че в учебното и във висшето обучение би трябвало да се развиват повече цифрови и предприемачески умения , като по този метод младежите ще бъдат по-подготвени за живота, за пазара на труда и за по-добра персонална реализация. Той означи, че н овите компетентности ще бъдат вплетени във всички образователни стратегии .

 МОН поддържа приема в професионалните гимназии
МОН поддържа приема в професионалните гимназии

МОН поддържа приема в професионалните гимназии

Министърът добави, че е належащо децата от най-ранна детска възраст да бъдат обхванати в просветителната система и добави, че инвестицията в образованието на тези, чиито майчин език не е български, има висока възвращаемост . Вълчев изясни, че екипите за обсег по межуинституционалния механизъм поставят съществени старания да приобщят децата и учениците от уязвимите групи.

Важно е да се влага в учители и да се стимулират студенти с по-високи резултати да избират педагогическата специалност. " Важно е, че направихме публичния и политически избор за тази инвестиция ", разяснява просветителният министър Вълчев.

 АИКБ: Машиностроенето и дървообработването да станат предпазени специалности
АИКБ: Машиностроенето и дървообработването да станат предпазени специалности

Очаква се дефицит на тези експерти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР