Учебната година започва на 15 септември, моето предложение е от

...
Учебната година започва на 15 септември, моето предложение е от
Коментари Харесай

Денков: От догодина повече ваканция за големите ученици и допълнителни занимания за малките

" Учебната година стартира на 15 септември, моето предложение е от 2023 година да стартира от 7 септември. Тази една седмица ще се употребява най-много, с цел да се сътвори верен темп на учене и ваканции през образователната година. В момента не доближават дните, с цел да има задоволително ваканции. През ноември могат да се дадат няколко дни почивка ", това сподели в " Денят онлайн с Наделина Анева " по NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

" Искаме да удължим и с две седмици образователната година за учениците от 1 до 6 клас, които да бъдат употребявани за спомагателни извършения, планови занимания, ексцентрични способи на образование. Ние сме с най-къса образователна година за тази възраст в Европа ", добави той.

Относно идните матури, просветителният министър съобщи, че организацията е доста по-сложна, ще се проведат три пъти повече изпити, само че се прави всичко допустимо да няма проблеми.

" Има няколко съществени разлики, с изключение на покачването на минималния брой точки от 23 на 30, което не би трябвало да промени броя на отличниците, само че може да промени тройкаджиите. В професионалните гимназии ще се държи и втори изпит за приемане на подготовка ", съобщи акад. Денков.

" Ще има повече отворени въпроси, тъй като разрешават лична мисъл от учениците ", акцентира Денков.

Според него от ден на ден насоката ще е към познания и умения, които да подтикват независимо мислене.

" Освен двете наложителни матури, има и два спомагателни изпита по желание. Те могат да бъдат определени съгласно личните ползи на учениците и метода на кандидатстване във ВУЗ ", добави още министърът.

По въпроса за смяна в учебниците акад. Денков счита, че тя би трябвало да върви паралелно с смяната в образователните стратегии.

" Нужно е да има поредност и съблюдаване на открити стадии ", означи той.

" За смяната не разчитаме единствено на анкета от възпитаници, има такава и измежду учители, има и професионален обзор на настройките на родителите, мнението им е значимо ", сподели още министър Денков.

Относно проблемите на учебните заведения в актуалната спешна обстановка с високи цени на горива, сметки, заплати на учители, министърът съобщи, че инспекциите демонстрират, че 12,3 % за повишение на заплатите ще се получат на всички места.

" На доста малко места има учебни заведения, които не могат да обезпечат тези средства. Проблемът е най-вече в детските градини и центрове за личностно развиване. Повишихме разноските за транспортни услуги два пъти през последните шест месеца ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР