Учебната година започна и децата много често трябва да отговарят

...
Учебната година започна и децата много често трябва да отговарят
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! В кой клас си вече?

Учебната година стартира и децата доста постоянно би трябвало да дават отговор на въпроса: „ В кой клас си към този момент? “ . В устната тирада е елементарно, само че проблемите пораждат, когато би трябвало да го напишем. Разбира се, неточност няма да допуснем, в случай че пишем единствено с букви: първи, втори, трети … Проблемите идват, когато решим да използваме и цифра. Вече съм писала публикация за какво е вярно 5-и, а не 5-ти. Сега ще покажа доста по-лесен метод – след цифрата поставете точка. Уча в 7. клас на 5. ОУ „ Иван Рилски “ .

Ако не сте сигурни, погледнете кориците на учебниците. Издателите са избрали този способ на изписване и то не от през днешния ден.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:

С настъпването на Септември – месецът на изобилието, запретваме ръкави и започваме да вършим зимнина. Най-напред отидах да пазарувам. Купих 5 кг. чушки, по 5 кг. червени и сини домати, моркови. Наложи се да нарендам няколко моркови и си нараних ръцете.

В средата на изречението месеците и дните се пишат с дребна писмен знак – септември . Съществителното име месец в първото изречение би трябвало да е членувано с къс определителен член – на него/ на месеца . Има неточност в двата глагола във второто изречение – отидох да пазаря . При редуциране на мерните единици не слагаме точки – купих 5 кг чушки . В последното изречение вярно е да се употребява глагола рендосам , би трябвало да се поправи и бройната форма – няколко моркова .

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от п

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

В класът на мойта другарка Силвия има две доста симпатични момчета, който упражняват волейбол и тази седмица ни поканиха да гледаме съревнование. Аз доста се зарадвах и поканих няколко мой съученика. Ще станем огромна агитка.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

 

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР