Учебната година ще започне в 2349 училища, малко над 57

...
Учебната година ще започне в 2349 училища, малко над 57
Коментари Харесай

Близо 57 хил. деца прекрачват прага на училището за първи път на 15 септември

Учебната година ще стартира в 2349 учебни заведения, малко над 57 хиляди деца ще прекрачат прага на просветителните институции за първи път, а общо 702 хиляди деца ще са учениците от първи до дванайсети клас. Това съобщи министър председателят Николай Денков по време на конференция в Гранитна зала на Министерския съвет, където заяви какви ще бъдат ограниченията за началото на новата образователна година.

Общо 70 520 учители ще работят с учениците. Зад граница в 43 страни 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни учебни заведения и в 2 български държавни учебни заведения.

Денков напомни, че с " Бюджет 2023 “ бяха увеличени заплатите на учителите и педагогическия личен състав с 15%, с цел да се поддържа равнището от 125% по отношение на междинното заплащане в страната.

През летния сезон са осъществени поправки в 747 учебни заведения. От тях 507 са завършили, а 240 се довършват сега и ще бъдат подготвени до 15 септември.

Министерството на електронното ръководство и Министерството на образованието работят по продължение на дигитализацията на образователния развой. Целта е облекчение на активността както на учителите, по този начин и учениците.

" Всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия образователен ден. Част от тях даже ще бъдат с виртуална действителност ", увери министър председателят.

По отношение на медицинските бележки – те ще се издават освен от персоналните лекари, само че и от медицинските експерти от болнична и извънболнична помощ, само че без диагноза.

Ще има спомагателни дати за явяване на външно оценяване за учениците от 4, 7 и 10 клас, само че това ще се случава единствено по справедливи медицински аргументи.

От Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за всички възпитаници от 1,2,3,4 и 8 клас. Това са близо 166 хиляди деца. Помощите са по 300 лв., разграничени са на две. Първата част се получава през първия период, а втората при започване на първия период, в случай че децата не престават просветителната си активност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР