Учебната 2022/2023 година е първата, в която ще се осъществи

...
Учебната 2022/2023 година е първата, в която ще се осъществи
Коментари Харесай

Учебната 2022/2023 година е първата за пълния цикъл на работа на Националната електронна система

Учебната 2022/2023 година е първата, в която ще се реализира цялостният цикъл на работата на Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО).

" Преди да изтече този период мъчно ще бъдат регистрирани резултатите и не е допустимо да бъде изработен справедлив разбор на работата на системата ", сподели служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Ирена Анастасова, обвързван с проблеми при действието на Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение.

От януари 2022 година започва Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение, като през януари, февруари и март бяха установени редица проблеми, които поетапно бяха отстранявани, сподели Ирена Анастасова. Тя добави, че от срещите и диалозите й с учители и шефове през последните седмици в страната, и изключително при подготовката на новата образователна година, и отразяването на цялата нужна информация в системата, е станало ясно, че проблемите при действието на НЕИСПУО се задълбочават и са извънредно съществени.

" Това затруднява, а в избрани случаи блокира работата на учебните управления, както и на институции, които работят с информация от учебните заведения ", разяснява Анастасова. Народният представител изброи някои от проблемите, свързани с НЕИСПУО, изгубване или повтаряне на информация от системата - за възпитаници, за личния състав и за образователни планове; неточно пресмятане на преподавателската заетост; неспособност за освежаване на информацията при записване или отписване на ученик; неизясненост по какъв начин вярно да се вкара информацията; липса на образования за работа с платформата и други.

В Министерството на образованието и науката (МОН) също има постъпили мнения и оферти за възстановяване на функционалността на системата, за които е осведомено обединяването разработчик и са подхванати съответни ограничения. Целта е системата да спомага за дигитализацията и за намаляването на административната тежест в просветителната система, изясни министър Пенов. Той съобщи, че " разполага с информация от Регионалните ръководства на образованието към днешна дата, че все още няма основни компликации в системата ".

Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение е създадена и внедрена в осъществяване на наредбите на член 250 от Закона за предучилищното и учебното обучение, в редакцията му от 2016 година, напомни министър Сашо Пенов. 

Той сподели, че след извършена процедура по реда на Закона за публичните поръчки е подписан контракт сред МОН и " Национални системи НЕИСПУО - 2020 " , сдружение по Закона за отговорностите и договорите, с предмет на активност: създаване, внедряване и поддържане на системата. Цялата документи е обществено налична в уеб страницата на МОН, в раздела " Профил на купувача ". Разработената система е в сходство с избраната конструкция, регламентирана в Наредба 8 от 2016 година - за информацията и документите за системата на предучилищното и учебното обучение.

Съдържанието на данните в модулите на системата и интегрираните с тях регистри дават отговор на всички настоящи държавни просветителни стандарти. Големият размер данни и броят на работещите в системата се обуславят от нейното законово название - национална система, и по тази причина целият развой на създаване и внедряване е сбъднат върху необятна експертна платформа. За създаването, тестването и образованието за работа със системата, и за нейното приемане, е образувана комисия с представители на всички групи на заинтригуваните консуматори, изясни служебният министър на образованието.

Проф. Пенов сподели също, че първичното въвеждане на функционалността на системата е от образователната 2021/2022 година, само че това е нескончаем развой и той е предшестван от съответната подготовка, за което шефовете на институциите в предучилищното и учебното обучение са осведомени. В същия интервал са извършени и профилирани образования за специалисти в РУО и в Центъра за осведомително обезпечаване на образованието, за оказване на методическа помощ за работа със системата.

" За организацията за подаване на данните към началото на втория образователен период за образователната 2021/2022 година в системата е извършено тестване на функционалността й. Тестването е направено с пилотна група от 56 институции от системата на предучилищното и учебното обучение - от всички области в страната. Това са детски градини, учебни заведения и центрове за поддръжка на личностното развиване. Проведени са също образования и работни срещи през юли, август и септември за обезпечаване на информация за организацията за подаване на данните в системата и за работата в нея през образователната 2022/2023 година. Ежедневно се организират работни срещи сред специалистите от Центъра за осведомително обезпечаване на образованието, Регионалните ръководства на образованието и представители на обединяването, на които се вземат решение проблеми, сложени от институциите. Използват се и благоприятни условия за решение на зародилите усложнения и за усъвършенстване на функционалността на системата ", сподели министър Пенов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР