Участниците в срещата на върха ЕС-Западни Балкани подчертават значението на

...
Участниците в срещата на върха ЕС-Западни Балкани подчертават значението на
Коментари Харесай

Членството на Македония в ЕС е от изключителна важност за региона, но при определени условия

Участниците в срещата на върха ЕС-Западни Балкани акцентират смисъла на зачитането на добросъседските връзки в района, осъществяването на сред Северна Македония и Гърция и Договорът за добросъседство сред РСМ и България, както и намирането и използването на дефинитивни, в това число и обвързващи решения за двустранни разногласия сред сътрудници и по въпроси, наследени от предишното, в сходство с интернационалното право и одобрените правила. Това гласи в Бърдо, Словения. В декларацията се акцентира още, че Европейски Съюз удостоверява своята безапелационна поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани.

Докато нашите сънародници към момента са подложени на изтънчена асимилация, до момента в който са подтискани като съществени права и не се интегрират пълноценно в районен съд Македония паралелно с другите елементи от нации, ние няма по какъв начин да кажем " да " за начало на договарянията за участие на РСМ в Европейски Съюз. Това съобщи президентът на срещата, съобщи БГНЕС. Една от тематиките на форума бе българското несъгласие върху кандидатурата на Скопие за участие в Европейски Съюз.
 Омразата на Северна Македония към България - положителните против неприятните Омразата на Северна Македония към България - положителните против неприятните
През последните две години преди края на всяко едно председателство на Европейския съюз в Скопие стартира масирана акция против Българ...

" На първо място македонските българи да бъдат в действителност равнопоставени с другите седем съставни елементи от народа, които са категорично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние поддържаме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната. На второ място, това значи македонските българи да бъдат съответно отразени като националност и като брой в процеса на броене, в неговите резултати. И на трето място, по този начин както бе приета историческата истина в връзките с Гърция, по този начин следва да бъде приета и историческата истина в връзките с България. Обективните обстоятелства от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно пояснение. Получаването и използването на нашето единодушие следва да получи ефикасни гаранции от Европейски Съюз, каквито прецеденти към този момент има в преговорните процеси и време е за исторически взаимни отстъпки и помиряване ", съобщи президентът Радев.

Той се спря и на " систематичното заличаване на българското културно историческо завещание в тази страна. Нашите позиции са ясни, до момента в който този развой продължава и са потискани съществени права, ние няма по какъв начин да кажем " да " на плана. Това не е несъгласие, не е стопиране на процеса, би трябвало да се почитат европейските правила, би трябвало да се изкорени езикът на омразата, превратната визия и пояснение за България от учебници, музеи, монументи, обществено говорене, от държавната политика. Тогава нашият народ е подготвен да каже " да ". Искаме ясни правно обвързващи документи за този развой ", добави Румен Радев.

" Искаме както беше приета историческата истина в връзките с Гърция, по този начин да се признае историческата истина в връзките с България. Време е за исторически взаимни отстъпки и помиряване, належащо е разкъсване на македонизма ", добави президентът.

 Заев: Западните Балкани са нужни на европейската стопанска система Заев: Западните Балкани са нужни на европейската стопанска система
Силни и проспериращи Западни Балкани са нужен принос за европейската стопанска система. Пълната интеграция на Западните Балкани в Европейск...

Според него се чака двустранният протокол да бъде подготвен при започване на ноември. Протоколът 5+1 съдържа правнообвързващи гаранции за осъществяване на поетите в Договора от 2017 година решения, съобщи Българска национална телевизия. Той включва 6 точки, някои от които са македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията, да спре фалшификацията на историческата истина. И още: да бъдат изменени образователните стратегии, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, каквито стотици сигнали постъпват към България на фона на преброяването в югозападната ни съседка, държавното управление в Скопие ясно и изрично да скъса с идеологемите на тоталитарното минало. Освен това България упорства още гаранциите да бъдат изведени на равнище Съвет на Европейски Съюз, а не да бъдат част от Процеса по стабилизиране и асоцииране, където България няма право на несъгласие.

Президентът ни изрази българската позиция на пленарната сесия и на две разнообразни срещи в 4-странен формат, само че с негово и с присъединяване на македонския министър председател Зоран Заев. В първата среща от страна на Европейски Съюз участваха еврокомисарят по разширение Оливер Вархели и премиера на страната хазаин Янез Янша. По-късно Радев и Заев участваха и в среща с немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. След срещите с нашия президент Меркел, Макрон и Заев резервираха безмълвие.

По време на диалога бяха изразени и взаимната подготвеност и интерес на Северна Македония и България за продължение на разговора сред двете страни с желанието за реализиране на решение, съобщи скопското издание " Локално ". Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е изискал да продължи разширението на Европейски Съюз със Западните Балкани, в това число с районен съд Македония. Това разкри в Туитър посланичката на Съединени американски щати в Скопие Кейт Бърнс, представена от в. " Независен ".

Цялата тирада на президента Румен Радев по тематиката. Прочетете. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР