Участниците в срещата коментираха необходимостта демографската политика да се превърне

...
Участниците в срещата коментираха необходимостта демографската политика да се превърне
Коментари Харесай

И ИТН с подкрепа за предложенията на Станишев за демография и репродуктивно здраве

Участниците в срещата разясниха нуждата демографската политика да се трансформира в новата национална цел пред България, потребността от постигането на политически консенсус по тематиката и въвеждането на хоризонтални, всеобхватни и координирани решения в стопанската система, обществената и районната политика, опазването на здравето и образованието.

" Спешно би трябвало да постигнемполитически консенсус сред партиите в Народното събрание и институциите на Република България за слагането на демографията във фокуса на нашите национални старания през идващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел. ", предложи Станишев. " Досегашните ограничения са палиативни, а обстановката изисква неотложни хоризонтални решения на равнище изпълнителна и законодателна власт. Координирането им от вицепремиер по демографиятавъв всяко българско държавно управление би било явен знак за предпочитаната роля на тази тематика в дневния ред на ръководството и на българското общество като цяло. "

" Разбираме потребността от постигането на подобен консенсус и считаме, че демографията би трябвало да бъде предпочитана цел за България. Подкрепяме политическия диалог по тематиката и ще застанем зад предложенията за ограничения в новия бюджет. ", разяснява Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на Има Такъв Народ. " Действията по разрешаване на демографската рецесия би трябвало да бъдат синхронизирани с всички останали мерки-образователни, здравни и обществени. Демографията би трябвало да е национлана политика, с която да се ангажират всички политически партии. "

Конкретните ограничения за репродуктивно здраве включват въвеждането на Национална профилактична стратегия за дамите и мъжете във възрастовата група 18-40 години, както и разширението на Националната стратегия за майчино и детско здраве към Министерство на здравеопазването с ограничения за всеобхватна грижа за майката и плода при бременните дами. Така ще бъдат покрити редица модерни проучвания, неинвазивна диагностика и скрининг.

На срещата участваха още Цветан Предов,член на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народно събрание, Димитър Гърдев, интернационален секретар на Има Такъв Народ, както и доктор Таня Андреева, някогашен министър на опазването на здравето и член на Съвета по акушерство и гинекология към министъра на опазването на здравето и Радина Велчева, създател на фондация " Искам бебе ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР