Участниците в международния проект FlexiGrid отчетоха изпълнението на работните пакети

...
Участниците в международния проект FlexiGrid отчетоха изпълнението на работните пакети
Коментари Харесай

Проектът FlexiGrid демонстрира купуването на гъвкави мрежови услуги от потребители и производители

Участниците в интернационалния план FlexiGrid регистрираха осъществяването на работните пакети по плана на среща в Швейцария. FlexiGrid се осъществя в България с присъединяване на ЕНЕРГО-ПРО. Необходимост от него породи в подтекста на упования възходящ дял на възобновими енергийни източници (ВЕИ) в енергийната конструкция. Повишената потребност от по-голям потенциал е предизвикателство за електроразпределителната мрежа във връзка с надеждност, непоклатимост и сигурност на доставките. Съгласно европейската цел за възобновима сила за 2030 година все по-голям дял от електрическата енергия ще се генерирана от ВЕИ, присъединени към мрежите приблизително и ниско напрежение.

Като отговор на тези сегашни и идни провокации, планът FlexiGrid предлага възстановяване на работата на разпределителната мрежа, което я прави по-гъвкава, надеждна и рентабилна, посредством създаването на хардуерни и софтуерни решения. Единна платформа с отворен код ще интегрира другите решения, трансформирайки ги в оперативно съвместими с ИТ системите на мрежовите оператори.

Проектът в България е на стадий проява на мониторинг на мрежата, надзор и еластичност, проява на локален енергиен пазар за продан на сила и мрежови услуги, проява на енергийни транзакции сред равноправни участници, основани на блокчейн технология, проява на ограничения за еластичност и услуги на електрическата мрежа.

По своята същина интернационалният план FlexiGrid е основан в облак програмен продукт, който комуникира, мониторира и управлява набор от разпределени енергийни запаси за основаване на интелигентни, гъвкави локални енергийни системи – от фотоволтаични системи и домашни акумулатори до зарядни станции на коли и интелигентни отоплителни системи.

Справяйки се с някои от най-големите провокации на енергийния преход, планът ще донесе ноу-хау и решения за основни енергийни въпроси, някои от които се планува да зародят в идващите пет до 10 години. С присъединяване си в плана ЕНЕРГО-ПРО ще усъвършенства способността си да планува и облекчава бъдещите провокации на непрестанно изменящия се енергиен пазар.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР