Участниците в българските полярни експедиции с много труд и всеотдайност

...
Участниците в българските полярни експедиции с много труд и всеотдайност
Коментари Харесай

Президентът: Полярните ни изследователи утвърдиха България като антарктическа държава с принос към световната наука

Участниците в българските полярни експедиции с доста труд и безрезервност извоюваха високия престиж на България като уважавана антарктическа страна с принос към международната полярна просвета. Това заяви президентът Румен Радев, който на гала през днешния ден в Гербовата зала на " Дондуков “ 2 връчи националния байрак на участниците в 32-ата Българска антарктическа експедиция, оповестиха от Прессекретариата на президента.

В приветствието си президентът акцентира, че главен мотор на всички полярни експедиции до момента постоянно е била високата упоритост на българските учени да способстват със своите открития за развиването на науката. По думите на президента Радев през годините нашите антарктици освен преодоляваха провокациите в борба с едни от най-суровите климатични условия на планетата, а неуморно надграждаха своите достижения, с цел да утвърдят и разширят българското наличие на Белия континент.

Президентът Радев означи доста повишените логистични благоприятни условия на българската полярна експедиция, откакто предходната година военният научно-изследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “ направи своето първо и знаково за нашата морска история корабоплаване до Белия континент. Днес българските полярници подхождат с още по-високо самочувствие и възнамеряват богата изследователска стратегия, посочи президентът. Експедицията ни събира учени от Българския антарктически институт, Софийския университет " Св. Климент Охридски “, Българската академия на науките, Националната спортна академия и Висшето военноморско учебно заведение. Към българската база на Антарктида стартира построяването и на съвременен лабораторен комплекс, който да сътвори условия на бъдещите генерации откриватели да разпрострат своя капацитет.

На церемонията участваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина и Португалия, на които президентът изрази признателност за значителната логистична и морална поддръжка в границите на полярните експедиции. " Антарктида от ден на ден се трансформира в континент на мира, където даваме образец, за разлика от доста други елементи на планетата, за мир, съгласие, взаимопомощ и интернационално съдействие “, акцентира още президентът Радев.

Проф. Христо Пимпирев, началник на националните антарктически експедиции и ръководител на Управителния съвет на Българския антарктически институт одобри националния трикольор от президента и изрази признателност за поддръжката. Президентската институция постоянно е стояла зад сериозното наличие на България на Ледения континент, " без значение от всевъзможни политически турболенции, от които се е люлеело нашето общество през последните тридесет години “, акцентира проф. Пимпирев и добави: " Ние сме горди да отидем на една фактически виновна задача. Ние не отиваме да покорим един връх и да се върнем. Ние отиваме да затвърдим името на България като полярна нация, като страна, която дружно с още двадесет и осем страни ръководи една десета част от нашата планета “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР