Участниците в арабско-ислямската среща на върха, която се състоя днес

...
Участниците в арабско-ислямската среща на върха, която се състоя днес
Коментари Харесай

Арабско-ислямската отхвърли твърдението на Израел, че действията му в Газа са самозащита

Участниците в арабско-ислямската среща на върха, която се състоя през днешния ден в Рияд, отхвърлиха оправдаването на Израел, че дейностите му против палестинците в Газа съставляват " самоотбрана " и приканиха за прекъсване на войната. 

Освен това делегатите осъдиха " израелската експанзия против линията Газа, военните закононарушения и варварските и безчовечен кланета, осъществени от окупационното държавно управление ", се споделя в заключителното официално съобщение от форума, съобщи Българска телеграфна агенция.

Първоначално се очакваше в срещата да вземат участие единствено 22-те страни членки на Арабската лига, само че след това се взе решение във форума да се включи Организацията за ислямско съдействие (ОИС) - по-широко обединяване на 57 страни с най-вече мюсюлманско население, към което принадлежат и страните от Арабската лига.

В началото на форума  саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман  съобщи, че Израел " носи отговорността за закононарушенията, осъществявани против палестинския народ ", съобщи Ройтерс. Той прикани за преустановяване на обсадата на линията Газа и за неотложно преустановяване на военните интервенции и освобождението на заложниците. Принц Салман, който е фактическият държател на Саудитска Арабия, акцентира, че са нужни " групови старания и ефикасни дейности " за възстановяване на тежкото състояние на жителите на Газа, и изрази страдание, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не е спрял " израелските нарушавания ". Единственото решение за реализиране на непоклатимост в района е да се постави завършек на " [израелската] окупация, заселване и блокада ", сподели той.

Палестинският президент Махмуд Абас  съобщи, че палестинците са изправени пред " несравнима геноцидна война " и прикани Съединени американски щати да упражнят напън над Израел, с цел да спре офанзивата си в линията Газа. Абас също по този начин съобщи, че палестинците се нуждаят от интернационална отбрана пред израелските офанзиви, съобщи Ройтерс. Той добави, че палестинската самостоятелна власт счита " израелската окупация за виновна за невижданата геноцидна война против палестинския народ " и добави, че ще отнесе въпроса до интернационалните съдилища, отбелязва ДПА. " Призоваваме Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да поеме отговорността си, с цел да спре тази брутална експанзия против нашия народ неотложно, да обезпечи доставките на здравна и хранителна помощ и да даде вода, електричество и гориво в линията Газа ", сподели още Абас.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси  също прикани за неотложно преустановяване на огъня в Газа " без условия и ограничавания ", съобщи Ройтерс. " Политиките на групово наказване на народа на Газа са неприемливи и не могат да бъдат оправдавани със самоотбрана или други причини. Това би трябвало да бъде прекъснато неотложно ", съобщи Ас Сиси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган  прикани за трайно преустановяване на огъня в линията Газа, подкрепено от непрекъснати доставки на филантропична помощ в обсадения анклав, съобщи ДПА.

" Това, което е незабавно, е да има трайно преустановяване на огъня, а освен неколкочасово спиране ", сподели Ердоган на изключителна арабско-ислямска среща в столицата на Саудитска Арабия - Рияд. Турският президент прикани също за интернационално следствие на израелските бомбардировки в линията Газа, които осъди като " невиждана варварщина ". " Израелското държавно управление, което се държи като глезеното дете на Запада, би трябвало да компенсира заличаванията, които аргументи (в Газа) ", сподели още турският президент, представен от ДПА. Той подлага на критика западните страни, че мълчат по отношение на клането в Палестина, добавя Анадолската организация.

" Срамота е, че западните страни, които постоянно надигат глас за човешки права и свободи, резервират безмълвие за клането в Палестина. Изправени сме пред невиждана варварщина в историята, когато лечебни заведения, учебни заведения и бежански лагери са бомбардирани и се избиват цивилни ", съобщи Ердоган, представен от Анадолската организация. Ердоган сподели, че е жизненоважно да се достави гориво на местата, които незабавно се нуждаят от това, изключително лечебните заведения в Газа. По думите му би трябвало да бъде основан фонд за възобновяване на Газа в границите на Организацията за ислямско съдействие.

Емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал Тани  съобщи, че неговата страна поставя старания в посредничеството за обезпечаване на освобождението на израелските заложници, държани от " Хамас " в линията. Катарският водач изрази също по този начин вяра, че филантропично помирение ще може да бъде реализирано в линията скоро. " Международната общественост не съумя да извърши своите законови и етични отговорности ", съобщи шейхът във връзка със обстановката в линията Газа. " Колко дълго още интернационалната общественост ще се отнася към Израел като, че ли той е над интернационалните закони ", попита още емирът, представен от Ройтерс.

Президентът на Сирия Башар ал Асад  съобщи, че всевъзможен политически развой с Израел би трябвало да бъде спрян, поради продължаващото принуждение в Газа. Той добави, че в сегашния миг  арабските страни са длъжни да лимитират контактите си с Израел, с цел да спрат боевете в линията  Газа. " В сегашния миг са нужни ефикасни стъпки, а не словесна реторика, с цел да се спре тази война. За тази цел арабските страни би трябвало най-малко да пристъпят към ограничение на всички политически контакти с ционисткото образувание ", сподели Асад, визирайки еврейската страна. " Ако нямаме същински средства за напън, то тогава каквато и стъпка да предприемем или както и да приказваме, няма смисъл ", добави Асад, представен от ДПА. Той прикани близкоизточната общественост да се опълчи на това, което той назова " ционитска свирепост и кръвопролития ". Асад добави, че за " 32 години на провален мир, единственият резултат е бил, че образуванието е станало по-агресивно и че ситуацията на палестинците е станало по-несправедливо ".

Иранският президент Ебрахим Раиси  прикани мюсюлманските страни да разгласят израелската войска за " терористична организация " поради нейната военна интервенция в линията Газа, съобщи Франс прес.  В  речта си Раиси също по този начин прикани мюсюлманските страни да се приготвят да въоръжат палестинците, в случай че " закононарушенията против човечеството " на Израел не престават. Раиси прикани и за търговски протест против " ционисткия режим ", по-специално в региона на енергетиката. Той още веднъж упрекна Съединени американски щати, че са главен сътрудник на Израел в неговите закононарушения. " Америка де факто влезе непосредствено във войната, като изпрати кораби в Източното Средиземноморие ", добави Раиси. Иранският президент също по този начин приветства " Хамас ", добавя Ройтерс. " Няма различен метод, с изключение на съпротивата против Израел, ние целуваме ръцете на " Хамас " за неговата опозиция против Израел ", сподели Раиси. Той прикани ислямските страни да наложат наказания на Израел, свързани петрола и с доставката на артикули.

(от БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР