Участниците в анкета за съдебните услуги вече няма да отговарят

...
Участниците в анкета за съдебните услуги вече няма да отговарят
Коментари Харесай

ВСС изненадващо реши граждани и адвокати да не си казват пола в анкета

Участниците в анкета за правосъдните услуги към този момент няма да дават отговор на въпрос за пола си. Това реши с болшинство Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, заяви Лекс.

Темата за пола беше изненадващо вкарана по време на полемика за изследване, чиято цел е да събере противоположна информация от потребителите на съдилищата за независимостта на съда. Изследването се организира в границите на план Независимост, отчетност и качество на правораздаването на Европейската мрежа на правосъдните препоръки, в който членува Висш съдебен съвет.

В тази връзка ЕМСС е изготвил въпросник, който е разпратил до страните, членуващи в мрежата, като концепцията е той да бъде запълнен от юристи, страни по каузи, движимости лица, очевидци, потърпевши, жители и други Те би трябвало да кажат какви са усещанията им при до момента им със съда. Проучването би трябвало да се организира сред 15 март и 15 април и за задачата въпросникът ще бъде изпратен до ръководителите на съдилища, които би трябвало да го разпространяват измежду юристите и жителите и да основат организация за присъединяване им в допитването.

По време на разискването представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев се спря на въпроса в анкетата за пола на участниците в нея, като посочи, че са дадени четири варианти за отговор: мъжки, женски, разпознавам се по различен метод и избирам да не давам отговор. " По въпроса за пола е ясно казано в тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС). Има и решение на Конституционния съд ", сподели Магдалинчев и предложи да се отстрани опцията за отговор разпознавам се по различен метод, като остане единствено избирам да не давам отговор, който по думите му удовлетворява напълно въпроса за пола.
Председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова обаче отговори, че въпреки всичко тълкувателното решение на Градска канализация на Върховен касационен съд е за юридическата смяна на пола, а не за това кой по какъв начин се афишира. Атанаска Дишева направи същото конкретизиране: " Тълкувателното решение на Върховен касационен съд дава отговор на въпроса единствено за юридическата смяна на пола. В позитивното право у нас съществува опция за фактическа смяна на пола ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР