Участниците в 29-тата българска експедиция до Антарктида вече са на

...
Участниците в 29-тата българска експедиция до Антарктида вече са на
Коментари Харесай

На родна земя: Антарктиците ни се върнаха от остров Ливингстън

Участниците в 29-тата българска експедиция до Антарктида към този момент са на българска земя. Те прекараха близо месец и половина на ледения континент, а главната им задача беше подготовката въз основата за идващия сезон.

Експедицията на ледения континент в година на пандемия беше предизвикателство за полярниците ни. Дните на изолираност започнаха още преди да стъпят на Антарктида.

Експедицията на българските полярници се оказва осеяна с доста провокации. Най-трудни за тях са дните, които трябват да прекарат в изолираност преди да стъпят на Антарктида.

``На 14-тия ден към този момент леко започнахме да се отчайваме, че нещата ще се проточат дълго, а ние бяхме независимо в стая. Не се виждахме дори. Добре че си бяхме взели авансово станции с цел да можеме да си говориме един различен ", споделя Йордан Тодоров, пълководец на 29 антарктическа експедиция.

Отложи се и пътя им назад към дома: поради случаи на Ковид измежду екипажа на кораба, който трябваше да ги транспорти, те останаха на остров Кинг Джордж по-дълго от плануваното.

``Случайно хванаха последния аероплан за сезона, един уругвайски, боен аероплан да се приберат. Така че на косъм висеше да ги оставиме да зимуват без храна и без гориво ", изясни проф. Христо Пимпирев - ръководител на Българския антарктически институт.

" Имахме и сюжет по какъв начин да останем зимата там, само че рано или късно ще се прибереме имаме го това чувство всякога като тръгнем там ", добави Йордан Тодоров.

Задачата на експедицията тази година беше да извърши неотложни поправки въз основата и да я приготви за идващия сезон. Беше построена и площадката за основите на новия лабораторен блок на ледения континент.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР