Участниците в 17- ия майсторски клас на Райна Кабаиванска ще

...
Участниците в 17- ия майсторски клас на Райна Кабаиванска ще
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска: Какво по-хубаво може да има от това човек да се занимава с музика?

Участниците в 17- ия майсторски клас на Райна Кабаиванска ще показват в неделя вечер в София своя галаконцерт. Преди него част от студентите имаха опция да покажат наученото пред аудитория в италианското посолство, а пък оперната прима да си спомни за своя дебют на професионалната сцена.

„ Връщаме се в 1958-ма година и Ориент експрес. В трета класа пътувахме, с два големи куфара. Тук имаше апетит... В куфарите имах сирене, супи в кутия, луканка, с цел да не умра от апетит в Италия. За благополучие, не умрях от апетит. Кой знае по какъв начин ‘59-а година се оказах в Скалата, явявайки се на един конкурс за млади артисти. Взеха ме мигновено и 6 месеца по-късно аз към този момент дебютирах в една опера на Белини. " Беатриче ди Тенда "... След първо деяние, ненадейно в моята гардеробна идва един доста изтънчен господин и ми споделя: " Госпожо, аз съм шеф на " Метрополитън опера " в Ню Йорк, желаете ли да пеете в " Метрополитън опера ". Аз отговорих: " Да, несъмнено. Искам да пея ". Бях на 24 години... След второто деяние идва различен господин висок, хубав и изтънчен, жанр лорд: " Госпожо, желаете ли да пеете в " Ковънт Гардън "? " Разбира се, че желая! ". Така стартира моята дълга разходка 55 години сред международните оперни подиуми ", напомни си Райна Кабаиванска пред БНР.

Тя призна, че е пяла в огромни и дребни опери и театри, тъй като постоянно за нея е било значимо да пее за хората, да усети любовта им и да им даде своята. За работата си тя показа:

„ Трябва да ви кажа, че моята работа е в действителност една прелестна работа. Какво по-хубаво може да има от това човек да се занимава с музика? И какво по-хубаво можеш да имаш в ръцете си от тези младежи. Затова от 17 години аз пристигам тук и би трябвало да ви кажа, че открих доста хубави неща ", добавя примата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР