Участниците скандират: “И преди и сега Македония е българскаБългарски марш

...
Участниците скандират: “И преди и сега Македония е българскаБългарски марш
Коментари Харесай

Марш „Долу Ньой“ премина през центъра на София

Участниците скандират: “И преди и в този момент Македония е българска ”

Български марш „ Долу Ньой “, проведен от младежкото Вътрешна македонска революционна организация, се организира в центъра на София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Шествието стартира тъкмо в 19:00 часа от паметника на Войнишкия лъв пред НДК. То е съпроводено от барабанен тон и водено от хора, облечени с национални носии.

Участниците скандират: “И преди и в този момент Македония е българска ”, “И преди и в този момент Босилеград в България ”, “И преди и в този момент Цариброд в България ”, “Долу Ньой ”, “На пердах, на пердах за народа свои ”, “За България - независимост и гибел ”, както и “Мизия, Тракия, Македония ”.

Ньойският контракт е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. Договорът е подписан преди 103 години – на 27 ноември 1919 година.

11 278 кв. км. територия е откъсната от България, 600 хиляди българи остават отвън границите. Репарациите, които би трябвало да изплати страната ни на съдружниците възлизат на 2,25 милиарда златни франка.

Според Ньойския контракт губим Струмишко и Западните околности. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 година Антантата я предава на Гърция с ангажимента тя да обезпечи на България свободен и безмитен изход на Бяло море - нещо, което в никакъв случай не става.

От военна позиция на българите е неразрешено да имат тежки въоръжения, да имат наборна войска, а професионалната армия е лимитирана до 20 000 души. С течение на времето родните политици съумяват да се договорят и за 10 000 жандармеристи и 3000 души гранични войски.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР