Участниците, някои от които с боядисани в червено и жълто

...
Участниците, някои от които с боядисани в червено и жълто
Коментари Харесай

Испания отбелязва националния си празник на сепаратистки фон

Участниците, някои от които с боядисани в алено и жълто лица, развяваха испански и каталунски флагове и викаха "Да живее Испания " и "Аз съм испанец ", съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Насловът на шествието беше "Каталуния да. Испания също ", в поддръжка на каталунската автономност, само че вътре в Испания.

Демонстрантите освиркаха районната полиция, която съгласно юнионистите е направила прекомерно малко да спре сепаратистките старания за привикване на референдума за самостоятелност на 1 октомври.

В Мадрид бойци и полиция участваха в церемониал пред крал Фелипе Шести. Монархът, съпроводен от брачната половинка си Летисия и наследничките на испанския трон - принцесата на Астурия Леонор и инфанта София - се появи обществено за първи път от 3 октомври, когато по отношение на каталунската рецесия прикани да бъде възобновен конституционният ред.

На 12 октомври испанците празнуват идването на Христофор Колумб в Новия свят през 1492 година.

На трибуната паралелно с краля участваха членове на испанското държавно управление, водачите на другите партии и районни водачи. Хиляди хора с испански знаменца се бяха наредили на тротоарите по продължение на мадридския бул. "Пасео де Кастеяна " за военния церемониал. Министерството на защитата реши тазгодишния празничен девиз да гласи "Горди, че сме испанци ".

То реши също на тържествата да бъде почетена паметта на 16-те жертви на терористичните актове в Барселона и Камбрилс през август. Поради това на парада бяха поканени да участват дипломати от страните, чиито жители бяха убити при офанзивите: Австралия, Аржентина, Белгия, Англия, Германия, Италия, Канада, Португалия, Съединени американски щати.

Хората можеха да проследят парада от централния площад в Мадрид "Пуерта дел сол " и от пл. "Колон ", където бяха конфигурирани огромни екрани.

Областните водачи са поканени за мадридския церемониал, само че от години водачите от Страната на баските и Каталуния, където сепаратистките настроения са мощни, го бойкотират.

Някои кметства в Каталуния - съгласно ТАСС над 100 - оповестиха, че през днешния ден няма да честват и ще работят както нормално.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР