Участници в парламента на Приднестровието - международно непризната република, отцепила

...
Участници в парламента на Приднестровието - международно непризната република, отцепила
Коментари Харесай

Сепаратистите в Молдова поискаха помощ от Москва

Участници в Народното събрание на Приднестровието - интернационално непризната " република ", отделила се от Молдова преди десетилетия, приканиха Русия за помощ поради " икономическата обсада от страна на Молдова ".

В признатата през днешния ден резолюция те се обръщат към двете камари на Народното събрание в Москва " за предприемане на ограничения за отбрана на Приднестровието в изискванията на засилен напън от Молдова и отчитайки обстоятелството, че на територията на Приднестровската Молдовска република живеят най-малко 220 хиляди жители на Русия ", съобщи Дневник.

В понеделник представител на НАТО съобщи, че алиансът ще поддържа управляващите в Кишинев, ак оРусия направи опит да анексира Приднестровието. През юли 2022 година Виталий Игнатиев, " външният министър " на тази територия сред Молдова и Украйна, сподели за " РИА " Новости ", че в Тираспол имат желание да се борят за самостоятелност с следващо присъединение към Руската федерация.

В днешния документ няма нищо за възможен референдум или някаква друга форма на деяние, от което да произтича молба да присъединение към Русия. Нямаме такова желание и това са клюки, популяризирани от медиите в Молдова, сподели Галина Антюфеева, зам.-председател на Върховния съвет на региона. Но не е ясно по какъв начин ще реагира Москва.

В текста се съдържат апели към генералния секретар на Организация на обединените нации, към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Международната асамблея на страните от Оперативно-наблюдателно дело, Европейския парламент и Международния червен кръст да оказват помощ за понижаване на напрежението и отбягване на провокации, гарантирането правата на " приднестровския народ ", завръщане на Кишинев към разговор. Документът разказва Молдова като прилежаща страна, до момента в който в реалност никой по света не признава Приднестровието, с изключение на двете също по този начин непризнати " републики " Абхазия и Южна Осетия, отделили се благодарение на съветската войска ат Грузия през 2008 година

В изявленията през днешния ден имаше рецензии, че Молдова събирала мита от вноса в Приднестровието и блокирала банкови преводи, само че не прибирала никакви пари назад в сепаратисткия регион. " Създаването на Приднестровието беше наш общ избор и през днешния ден никой не може да ни отнеме страната, желаеме мир ", сподели на украински (един от трите публични езици) депутатът Григорий Дяченко.

Днес Виталий Игнатиев съобщи, че популацията имало " друга еднаквост " и упрекна Кишинев апропо и в " изкривяване на историята и оклеветяване паметта за Великата Отечествена война ". Юрий Кара от градския съвет на Бендер, също употребява обичаните на Москва причини от Втората международна война: " От Приднестровието се пробват да основат ново гето по прилика с Транснистрия през 1941-1944 година "

В Молдова тази територия с повърхност от към 4100 кв. км и малко над 360 хиляди души население е наименуван Административно-териториални единици на левия бряг на река Днестър. През март 2022 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа разгласи с резолюция този регион за намиращ се под съветска военна окупация от 1992 година насам.

Руските военни са там официално със задача да охраняват огромни армейски хранилища с боеприпаси, останали от времената на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Числеността им е евентуално към 1500 души, т.е. те са незадоволителни за нахлуване против Украйна, само че стигат, с цел да се твърди, че Кишинев не управлява територията си - основно изискване за присъединение към Европейски Съюз или НАТО.

Освен, че се ръководи от проруски сепаратисти, Приднестровието се финансира от Москва, в това число с погашение на пенсии и обществени помощи и изпращането на безвъзмезден природен газ. Тук е главният Топлоелектрическа централа на Молдова, а страната е мощно подвластна от снабдяването с ток и храни от Украйна и Русия.

Преносът на електричество от Украйна спря с експлоадирането на съветската експанзия и ударите по енергийна инфраструктура. През октомври 2022 година Русия сви на половина дневните доставки на газ, което докара до прекъсване на тока и проблеми тъкмо измежду зима. Последваха договаряния по изискванията за импорт на газ и търсене на други възможности, главно от Румъния, през декември същата година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР