Участието на България в сделката за активите на ЧЕЗ у

...
Участието на България в сделката за активите на ЧЕЗ у
Коментари Харесай

Милен Велчев: Участието на държавата в сделката за ЧЕЗ е грешен ход

Участието на България в договорката за активите на ЧЕЗ у нас би било неточност. Това съобщи пред bTV някогашният финансов министър от кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев.

 От
От " Инерком " не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

Падежът на офертата бил 9 месеца

По думите на Велчев България ще се сложи в странна обстановка, в случай че упорства да купи активите на електроразпределителното сдружение. Това би било неточност, тъй като преди всички страната до в този момент с нищо не е потвърдила, че може да ръководи по-добре от частния бизнес стопанската система и огромните компании. Според Велчев страната също е неприятен собственик. Това не било процедура единствено у нас. " Мантрите, които стават в известна степен по-популярни в последно време, че страната би трябвало да се върне в стопанската система, не са потвърдени ", подчертава Велчев.

" Държавата сега води арбитраж против ЧЕЗ и никой продавач, в тази ситуация ЧЕЗ в Прага, не би си разрешил да остави в ръцете на своя конкурент в този арбитраж в лицето на българската страна подобен сериозен лост за въздействие върху изхода на арбитража. Тоест, с цел да се съгласи ЧЕЗ да продаде своето поделение в България на българската страна, би трябвало да е реализирано взаимно задоволително решение по арбитража, което ще коства десетки или стотици милиони на страната ", безапелационен е някогашният финансов министър.

 Нинова: Сделката с ЧЕЗ би трябвало да влезе в прокуратурата
Нинова: Сделката с ЧЕЗ би трябвало да влезе в прокуратурата

Държавата е неприятен собственик, когато се ръководи от мафията

Според Велчев политическият инстинкт на премиера Борисов постоянно е бил доста мощен. В момента Борисов опитвал да предотврати популистките напъни на част от опозицията.

Велчев също по този начин отхвърли да е провеждал срещи с банкери и да е взел участие схеми за приватизиране на ЕРП-та , преди Симеон Сакскобургготски да завоюва изборите. " Не е било моя работа да приватизирам енергетиката ", добави Милен Велчев.

анкета
Очаквате ли инспекцията да даде изясненост по договорката ЧЕЗ
Да Не Не ме интересува Нямам мнение Яснота ще има след избори Виж резултати
Да

Не

Не ме интересува

Нямам мнение

Яснота ще има след избори

Той отхвърли и да познава притежателя на " Инерком " Гинка Върбакова. По думите му е допустимо Върбакова да има ангажименти освен с банки, само че и с вложители в главния капитал на ЧЕЗ.

" Може би Върбакова знае какво прави и има нужната финансова поддръжка да го направи. Това, че не я познаваме, не значи, че тя ще ръководи зле ЧЕЗ, в случай че се стигне до такава степен ", пояснява Велчев и добави, че няма концепция дали зад Върбакова седи някой.
" Всички контракти, които са подписани от страната и не престават да са в действие, би трябвало да обвързват и госпожа Върбакова ", безапелационен е някогашният министър.

 Европейска комисия може да оцени договорката с ЧЕЗ, когато всичко е приключено
Европейска комисия може да оцени договорката с ЧЕЗ, когато всичко е приключено

Еврокомисарят Марош Шефчович разяснява договорката сред " Инерком " и ЧЕЗ

Развитие по договорката и дали страната ще може още веднъж да се включи в сдружението се чака да има в края на месеца . Управителят на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова организира диалози с ЧЕЗ в Прага. От българското сдружение " Инерком " оповестиха, че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

На 14 март депутатите бяха единомислещи, че желаят специфична анкетна комисия в Народното събрание да прегледа договорката с ЧЕЗ . Предложението е на левицата. Червените желаят комисията да е формирана на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ). Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ постоянно са били за бистрота.

Междувременно от Българска социалистическа партия стартираха оповестената преди този момент подписка за прекъсване на договорката, макар че около абсурда със самата продажба на сдружението, се развихри още един със спекулации кой реализира ПР на " Инерком България " и дали това не брачната половинка на някогашния водач на Българска социалистическа партия и сегашен евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ, макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че стартират подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки. На изключителното съвещание на комисиите в Народното събрание от ББР отхвърлиха информацията, която се появи, че банката има намерение да финансира договорката.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало оферти, отправени към българско държавно управление, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев изрично отречетакова предложение да е било отправяно към някое от трите държавни управления на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник " Лидове вести " Томаш Плескач, ръководещ задграничните интензивности на ЧЕЗ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР