Участъкът Русе - Бяла и обходът на град Бяла, част

...
Участъкът Русе - Бяла и обходът на град Бяла, част
Коментари Харесай

Магистралата от Русе до Бяла ще е готова до 2028 г., увери регионалният министър

Участъкът Русе - Бяла и обходът на град Бяла, част от бъдещата автомагистрала до Велико Търново, би трябвало да са факт до 2028 година Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на съвещание на парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Министърът акцентира пред депутатите от комисията, че неналичието на подробни устройствени проекти, планове и отчуждения е сериозен проблем както за строителството на нови пътища и магистрални сектори, по този начин и за укрепването на свлачища. Той означи, че едвам в мандата на настоящето служебно държавно управление автомагистралата от Русе до Велико Търново е оповестена като народен обект, а Министерство на регионалното развитие е одобрило подробните устройствени проекти за секторите Русе-Бяла и Бяла-Велико Търново.

" Вече има подписан контракт и би трябвало да бъде изработен механически план на оборудването. Предстои решение за избор на контрол и проектирането на самия обект ", сподели арх. Шишков. Той подсети, че процедурата за инженеринг на обекта е наследена и нейното преустановяване е означавало да не се съблюдава срокът за строителство. Министърът на районното развиване добави, че поради неналичието на усъвършенстван организационен проект трасето на Автомагистрала " Европа " е свършвало на 150 метра от границата, което означавало там постоянно да има тапи от коли.

Липсата на проекти забавя и строителството на магистралното трасе от Видин до Ботевград, изключително в секторите сред Враца и Монтана. " С екипа ми вършим всичко допустимо, с цел да решим проблемите, като в границите на два месеца утвърдих три значими подробни устройствени проекта за огромните инфраструктурни планове ", регистрира арх. Шишков. По отношение на строителството на автомагистралата сред Враца и Монтана министърът осведоми, че през декември следва да се утвърди процедурата за отчуждение на терените за строителство, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Липсата на подробни устройствени проекти е причина и да не се работи по укрепването на 84 свлачища, по които са платени предплатено над 180 млн. лева през 2020 година, сподели още министър Шишков в отговор на депутатски въпрос. Той е упълномощил разбор, който се чака до няколко седмици, с цел да се реши, по кои обекти може да се работи без Подробен устройствен план. " Нашата оценка, е че за укрепването на над 50 свлачища ще би трябвало да се организира процедура за утвърждение на устройствени проекти. На този стадий имаме настоящи контракти и пари, само че няма опция да бъдат изпълнени ", разяснява арх. Шишков. Според него анализът ще покаже и кои свлачища са належащи за подсилване и по кои работата не е от незабавен порядък. По думите му заложените инхаус процедури за укрепването на земните маси са същите, както и за строителството на секторите от Автомагистрала " Хемус ".

" За да продължи строителството е належащо Народното събрание да откри формула по какъв начин то да е законно, да има контракти със строителите и да има гаранция за обектите ", разяснява арх. Шишков. В тази връзка той прикани да се намерения така наречен снабдители да бъдат трансформирани в строители, с цел да може страната да може да претендира за гаранции за Автомагистрала " Хемус " и всички планове с инхаус процедури. " Така ще може строителите умерено да строят, страната ще може да заплаща и да желае гаранция ", сподели арх. Шишков. Той добави, че ще предложи изменение за Закона за устройство на територията, като се вкара на текст за толерантност, с цел да може да се узаконят обектите.

По време на съвещанието министър Иван Шишков сигнализира и за юридически проблем, подбуден от решението на предходното Народно заседание, договорите с компаниите за настоящ ремонт и поддръжка да бъдат прекъснати до 30 септември. Проблемът е обвързван с договорите за полагане на маркировка, по които няма превъзлагане като средства, само че са спрени. " Има пътища които са асфалтирани, само че не може да се постави маркировката и по тази причина би трябвало дружно с депутатите да се позволи този проблем ", съобщи арх. Шишков.

Министерство на регионалното развитие готви разбор за положението на пътищата и за настоящите и съществени поправки, които са били възлагани, както и незавършените обекти. Проблемът е почнал през 2020 година, когато са предоставени поправки за над 1 милиарда лева при бюджет на АПИ от 300 млн. лева По този метод е нямало средства, с цел да се заплати на компаниите. Според арх. Шишков предоставеният разбор на пътищата ще покаже и какъв брой от обектите не са приключени. Той счита, че в доста от обектите има възлагани от АПИ софтуерни планове, каквито не съществуват в Закон за устройство на територията. " Има безспорни пътища от начало до край съществени, има настоящи, само че има и такива, които са настоящи, само че с детайли, правени по главен ремонт ", изясни той.

До края на 2023 година ще продължат проектантските действия по създаване на тунела под Шипка, стана ясно на съвещанието след запитване на депутати. В същото време се преглеждат и опциите за актуализация на съществуващия механически план за създаване на довеждащи пътища от южна страна, в това число обходен път на Казанлък. Според министър Шишков връзката по оста север-юг е доста значима и означи, че е направено доста малко досега.

По думите му предпочитани би трябвало да бъдат плановете за тунел под Петрохан и тунел под Прохода на Републиката, който да поеме главното натоварване по оста Русе-Маказа. " За страдание, тунелът под Шипка, както и обходният път на Габрово, са двулентови, което няма да разреши да поемат целия трафик от " Дунав мост " в посока Кулата ", разяснява арх. Шишков. По думите му построяването на огромните инфраструктурни планове и пътни връзки ще подкрепи районите и тяхното развиване.

Проблемът със свлачището, което е преди тунел " Железница " на Автомагистрала " Струма ", е от октомври 2020 година, сподели в отговор на депутатско запитване районният министър. Той уточни, че това е повода да не може да се пусне придвижването през тунел " Железница ", а оборудването е готово. " Имаме концепция да разделим на два стадия процеса по подсилване на свлачището на Автомагистрала " Струма " на два стадия. Първоначално ще се направи подсилване на свлачището и ще се пусне придвижването в тръбата от Гърция към София. След това ще се направи изцяло подсилване на свлачището и ще се пусне трафикът и в другата посока. Предстои внасяне на механически план за подсилване на свлачището ", сподели още Шишков. По отношение на завършването на цялата автомагистрала " Струма " районният министър увери депутатите, че се чака след привършване на екологичните процедури в Министерство на околната среда и водите да може да се вземе изрично решение за разновидността, по който да се построи аутобана през дефилето.

По думите на министъра се готви изменение на плана на Закон за ВиК, с което всички ВиК оператори в страната да станат част от консолидираните територии. Така ще имат достъп до евросредства за вложения.

Предстои да се направи и разбор за настоящото положение на ВиК мрежата в страната, с цел да се види действителното ѝ положение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР