Участъкът на катастрофата на АМ Струма“ няма Акт 16 за

...
Участъкът на катастрофата на АМ Струма“ няма Акт 16 за
Коментари Харесай

Държавата: Участъкът на катастрофата на АМ „Струма“ няма Акт 16 за магистрала, това е скоростен път

Участъкът на злополуката на Автомагистрала „ Струма “ няма Акт 16 за автомагистрала, това е скоростен път, уточни пред БТВ основният специалист Росен Рапчев от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ за местопроизшествието, при което починаха 45 македонски туристи.

„ Изказаха се много отзиви, че правата е била рискова. В последните три години там има 10 пътни случая, леки, без потърпевши и жертви. Не са се случвали катастрофи, с цел да им се обърне особено внимание. Никога при профилирани срещи не се е коментирало, че този сектор е рисков. Няма сигнали “, посочи Рапчев.

От Държавна организация към този момент са почнали работа по огледа на пътя, който тече редом със следствието. Досега такива характерни огледи на място не са правени.

Рапчев отхвърли да разяснява „ дефицити “ на сектора преди да е приключила инспекцията, само че се съгласи, че по фотоси от мястото може да се видят такива – маркировката на е дава отговор на стандарта, същото се отнася и за светлоотразителността на „ котешките очи “ на мантинелите.

„ Това обаче не е проблем единствено в този сектор, само че и на цялата пътна мрежа “, посочи Рапчев. Според него тези дефицити не анулират задължението на водача да се преценява с пътната конюнктура и да се движи със съобразена скорост.

„ Такава отбивка не е вярна, само че за какво го е направил проектантът, не мога да кажа. Предстои да бъде изработен обзор на документите и тогава ще се разбере “, увери специалистът. За съществуването на инертни материали по пътя той означи, че в закона не е оказано какъв брой постоянно би трябвало да се мие едно такова трасе.

„ За всички тези проблеми би трябвало да се пита „ стопанинът на пътя “ – АПИ “, безапелационен е специалистът. По думите му  

дали има проблем с организацията на пътя, ще се обясни след инспекцията.

Рапчев уточни, че по европейски правилник идната година би трябвало да се направи оценка на цялата пътна мрежа и в този момент е моментът всички специалисти да се обединят, с цел да отстранят всички сходни проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР