Участъкът на автомагистрала (АМ) Хемус от Боаза до пътен възел

...
Участъкът на автомагистрала (АМ) Хемус от Боаза до пътен възел
Коментари Харесай

Участъкът на Хемус от Боаза до пътен възел Плевен се очаква да бъде пуснат към края на 2026 г.

Участъкът на автомагистрала (АМ) " Хемус " от Боаза до пътен възел " Плевен " най-оптимистично се чака да бъде пуснат за придвижване към края на 2026 година.

Това сподели на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Плевен през днешния ден националният представител от коалиция " Продължаваме промяната – Демократична България " Свилен Трифонов.

Той изясни, че аргументите за това следващо отсрочване на дотъкмяване на сектора от автомагистралата са в смяна в събитията. " Голяма част от строителните действия са по т. нар " инхаус " процедури - непосредствено възлагане. Тези компании реализатори обаче нямат право да употребяват обезщетения по реда на Постановление 290 на Министерски съвет, признато през 2022 година По силата на параграф 4 от това разпореждане на изменение подлежат цените за осъществени действия, признати след 30 юни 2021 година по контракти за публични поръчки и рамкови съглашения за строителство ", изясни депутатът.

" Самото разпореждане не е с доста огромен текст, само че е с доста огромна социална значителност, тъй като компаниите, ползвайки се от него, съзнателно забавят избрани действия на пътно строителство, освен за Автомагистрала " Хемус ". Търсят се обезщетения, средства от страната, които не им се поставят. За да бъде открито това непозволено държание, би трябвало да бъдат осъществени инспекции от страна на страната, с цел да бъде предпазен ползата на данъкоплатците. Затова от тази позиция най-оптимистичният вид е привършване на този сектор от автомагистралата да е през 2026 година и то към края ", заключи Трифонов.

Другият значим инфраструктурен план, който към момента няма решение за Плевен, само че е обвързван с Автомагистрала " Хемус " е югоизточният обходен път на града. Той ще е от извънредно значение след стартиране за придвижване на коментирания от народния представител сектор. Според Трифонов плановата документи на така наречен дълъг маршрут или " наследник вид " на обходния път, е на стадий възлагане на социална поръчка по правене на оценка за въздействието на околната среда, оценка на съгласуемост и екологична оценка за пътните обекти. " Предвидено е тя да се случи в границите на 2023 година, само че годината към този момент изтича ", означи депутатът.

Той добави, че ще бъде връзката сред институциите, от които зависи публичната поръчка да бъде предоставена. Трифонов е безапелационен, че обходният път на Плевен не би трябвало да има политическа багра и да е съществена задача за осъществяване от всички народни представители от района.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР