Участък от тол системата в близост до София се оказа

...
Участък от тол системата в близост до София се оказа
Коментари Харесай

Участък от тол системата край Божурище е незаконен

Участък от тол системата наоколо до София се оказа противозаконен. Става дума за контролна точка на републиканския път I-8, край Божурище. Мястото е печално известно със абсурда и митингите на поданици на Пролеша и други прилежащи села, които се оказаха санкционирани с милиони, тъй като са пътували до столицата и назад без винетки - макар че управляващите ги бяха уверили, че няма потребност да заплащат пътни такси.

Сега се схваща, че камерите на тол системата, сложени да ловят извършители, са инсталирани върху оборудване, за което не е издадено позволение за градеж. Следователно цялата контролна активност в тази точка от тол системата, е нелегитимна и всички наложени санкции за неплатени тол такси и винетки може да отпаднат.

Разкритията за следващия недостатък в прословутата система за електронно събиране на пътните такси, идват от Института за пътна сигурност. От ИПБ се базира на писмо от Регионалната дирекция за народен строителен надзор – София-област, в което се показва, че за построената на път I-8, гр. Божурище, контролна единица на тол системата липсва позволение за градеж.

Това значи, че поставените камери на тол-системата са върху нелегално построено оборудване и че наложените за десетки милиони левове санкции в този сектор могат да бъдат оспорени в съда, разясняват специалистите на неправителствената организация. И оповестяват, че юристите на ИПБ ще заведат стотици каузи по този проблем.

Междувременно се натрупа голямо неодобрение против тол-системата - поради неуместното струпване на доста наказания за едно и също нарушаване, без нарушителят да е прочут за това и без да са правени опити санкциите да бъдат събрани. Наскоро служебният министърът на районното развиване Иван Шишков разгласи, че решението на казуса е да се постави предел на броя на глобите за един извършител. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР