Участък от панорамния път Балчик – Тузлата пропада заради активизирало

...
Участък от панорамния път Балчик – Тузлата пропада заради активизирало
Коментари Харесай

Заради свлачище пропада участък от панорамния път Балчик – Тузлата

Участък от панорамния път Балчик – Тузлата пропада поради активизирало се свлачище в региона. Пътната правата беше напълно ремонтирана преди две години с европейски средства, само че още веднъж е в неприятно положение поради свличането на земни маси. Общината търси финансиране и за укрепването на още едно свлачище в региона - във вилната зона " Фиш-Фиш ".

Пропадналият сектор на пътя сред Балчик и Тузлата е с дълбочина близо 20 см. Свлачището е разрушило пътната настилка. Предполага се, че то се е активизирало след изобилните дъждове в края на предходната година.

Отсечката сред Балчик и Тузлата е доста натоварена, изключително през лятото. Маршрутът е желан от туристите поради красивата панорамна панорама към морето. В региона има и рехабилитационен център за калолечение.

Пукнатините могат да провокират някакво пътно произшествие, по тази причина сме лимитирали достъпа до този сектор краткотрайно до неговото краткотрайно поправяне. Пукнатината е в резултат проваляне на дясното платно в посока с. Топола, сподели Димитрин Димитров, зам.-кмет по " Устройство на територията " към Община Балчик.

Проект за цялостното подсилване на пътния сектор ще бъде изработен, откакто приключат геоложките изследвания в региона. Едва тогава от Община Балчик ще търсят финансиране от Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне при бедствия и повреди.

На този стадий единствено ще запълним пукнатините, с което да ограничим достъпа на вода в основата на пътя. Вероятно укрепването ще стане с габиони, споделя Димитрин Димитров, зам.-кмет по " Устройство на територията " към Община Балчик.

Община Балчик има подготвеност да стартира работа и по укрепването на брега в региона на вилна зона " Фиш Фиш ". Проблемът със свлачищата там е от години.

Основната натовареност от посетители и притежатели е през летния сезон и аргументите, които провокират свлачището, с изключение на повърхностните води, е неизградена канализация. Има много изгребни и попивни ями, които занапред ще обследваме и ще търсим метод за ликвидирането им, споделя Димитрин Димитров, зам.-кмет по " Устройство на територията " към Община Балчик.

В региона към този момент е осъществено геоложко изследване. Готов е и работният план за укрепването на свлачището.

Необходими са обаче близо 12 милиона лв., с които община Балчик не разполага. Затова ще се търси финансиране от страната.

Вече сме изпратили искане за средствата за осъществяване на този план от Министерството на районното развиване. Работният план цели подсилване на зоната на срутване плюс отклоняване на повърхностни подземни води до морския бряг. Основното оборудване е един контрафорс с верикални шахти, което цели с изключение на подсилване на ската, който се свлича и дрениране с хоризонтални сондажи на подземните води от него, споделя Димитрин Димитров, зам.-кмет по " Устройство на територията " към Община Балчик.

Последните изследвания на експертите демонстрират, че все още в региона на вилната зона " Фиш-Фиш " няма дейни свлачищни процеси. Укрепването на брега обаче не трябва да се отсрочва, тъй като свлачището може да се засилва още веднъж.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР