Ubuntu (в превод от езика зулу – човечност към другите“)

...
Ubuntu (в превод от езика зулу – човечност към другите“)
Коментари Харесай

Ubuntu Linux става на 14

Ubuntu (в превод от езика зулу – „ човещина към другите “) е модерна Linux дистрибуция. Първата версия излиза на 20 октомври 2004 година и оглавява челните позиции – по известност, брой изтегляния и други. Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция за сървъри и лични компютри, също по този начин е най-използваната операционна система в Cloud computing, употребява се в колите Tesla, в самоуправляващите се коли на Гугъл и на доста други места.

20 октомври е 293-ия ден в годината съгласно григорианския календар (294-и през високосна). Остават 72 дни до края на годината.

А ето и други събития, случили се на 20 октомври през годините по света и у нас и намерили място в историческата информация на Уикипедия.

1740 година – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отхвърлят да уважат наследството на нейния татко Карл VI, император на Свещената римска империя, и стартира Войната за австрийското завещание.
1827 година – В Битката при Наварин, обединена турско-египетска флота е победена от английски, френски и съветски военноморски сили в последната забележителна борба, водена на дървени кораби.
1865 година – Отава става столица на Канада.
1876 година – С помирение завършва Сръбско-турската война.
1894 година – На престола се изкачва последният съветски император – Николай II.

1912 година – По време на Балканската война завършва 6-дневната Люлебургаско-Бунархисарска интервенция, в която българите разрушават основните сили на османската войска в Източна Тракия.
1915 година – В Божурище е намерено първото учебно заведение за водачи в България.
1923 година – Осъществен е първият полет на спортния аероплан АНТ-1.
1932 година – В Далечния изток на Съюз на съветските социалистически републики са основани като административни единици Амурска област и Камчатска област.
1941 година – Втората международна война: Хиляди цивилни са избити от нацистите по време на разстрелите в Кралево и Крагуевац в окупираната Югославия.
1944 година – В Гватемала стартира национално въстание против диктатурата, което завършва с триумф едвам през 1954 година
1945 година – Жените във Франция получават право да гласоподават в избори.
1951 година – Издадена е Заповед № 53, с която се образува Българска национална доброволческа рота № 4093 на НАТО.
1955 година – В София е основан Съюз на българските публицисти.
1961 година – Съветският съюз прави първото изстрелване на балистична ракета от подводница, изтрелвайки Р-13 от Подводница план 629.
1968 година – Бившата първа дама на Съединени американски щати Жаклин Кенеди се омъжва за корабния магнатАристотел Онасис.
1971 година – Канцлерът на Федерална Република Германия Вили Бранд е почетен с Нобелова премия за мир.
1973 година – Английската кралица Елизабет II открива публично фамозната опера в Сидни, Австралия.
2004 година – На пазара излиза първата версия на Ubuntu Linux.
2011 година – В борба за Сирт е погубен Муамар Кадафи, либийски водач.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР