UBS се съгласи да купи Credit Suisse за $3,25 млрд.

...
UBS се съгласи да купи Credit Suisse за $3,25 млрд.
Коментари Харесай

USB купува Credit Suisse за $3,25 млрд.

UBS се съгласи да купи Credit Suisse за $3,25 милиарда след под напрежение уикенд на договаряния с посредничеството на швейцарските регулатори за отбрана на банковата система на страната и опит за попречване разпространяването на рецесия на международните пазари, заяви Financial Times (FT), пише economy.bg.

Историческата договорка следва 5 дни, в които Швейцария бързаше да постави завършек на задълбочаващата се рецесия в Credit Suisse, която заплашваше да срине втория по величина заемодател в страната. Спешна кредитна линия от 50 милиарда швейцарски франка ($54 млрд.), предоставена от Швейцарската национална банка в сряда (15 март),

не съумя да спре внезапния спад в цената на акциите на банката,

който беше влошен от по-широките пазарни разтърсвания, породени от неочаквания колапс по-рано този месец на основаната в Калифорния SVB.

„ В петък приключването на ликвидност и неустойчивостта на пазара демонстрираха, че към този момент не е допустимо да се възвърне доверието на пазара

и бързо и стабилизиращо решение беше безусловно належащо “, сподели швейцарският президент Ален Берсе на конференция в Берн в неделя (19 март) вечерта. „ Това решение решение беше придобиването на Credit Suisse от UBS. “

UBS (Union Bank of Switzerland) ще заплати по 0,76 швейцарски франка (ш.ф.) на акция в лични акции на стойност 3 милиарда ш.ф. Офертата е много под цената на акция на Credit Suisse от петък (17 март) – 1,86 ш.ф. 

Пазарната капитализация на Credit Suisse в петък беше на стойност едвам $8 милиарда, за разлика от UBS с $57 милиарда След приключването на договорката

UBS ще стане най-голямото сдружение за ръководство на благосъстояние в света с активи в размер на $5 трилиона, ситуирани в Съединени американски щати, Европа, Близкия изток и Азия.

Като част от договорката Швейцарската национална банка (ШНБ) ще предложи ликвидна линия в размер на 100 милиарда ш.ф. на UBS. Също по този начин държавното управление ще обезпечи гаранции за загуби в размер на 9 милиарда ш.ф., само че единствено откакто новият притежател към този момент е изтърпял загуи в размер на 5 милиарда ш.ф. в несъмнено портфолио от активи.

Управителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джероум Пауъл и Джанет Йелън, министър на финансите на Съединени американски щати, споделиха, че приветстват хода на „ швейцарските управляващи да поддържат финансовата непоклатимост “. Това беше повторено от президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, която сподели, че спасяването на Credit Suisse „ е инструмент за възобновяване на постоянните пазарни условия и обезпечаване на финансова непоклатимост “.

Сливането ще сътвори една от най-голямите банки в Европа. Активите на UBS са в размер на $1,1 трилиона, а на Credit Suisse - $575 милиарда Сделката поставя завършек на историята на 167-годишна финансова институция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР