Убийството на основателя на ЧВК Вагнер и т.нар. готвач на

...
Убийството на основателя на ЧВК Вагнер и т.нар. готвач на
Коментари Харесай

WSJ: Патрушев е организирал убийството на Пригожин

Убийството на създателя на ЧВК " Вагнер " и така наречен " готвач на Путин " Евгений Пригожин, е било проведено от секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев, твърди американският вестник Wall Street Journal. Патрушев е почнал да предизвестява съветския президент Владимир Путин за опасността от възходящото въздействие на Пригожин още през лятото на 2022 година, написа вестникът, базирайки се на анонимни източници в тайните служби.
 
Президентът обаче не се вслушал в думите му, защото съгласно Кремъл наемниците на ЧВК " Вагнер " реализирали триумфи на бойното поле в Украйна. Бивш офицер от съветското разузнаване твърди, че обстановката се трансформирала фрапантно през октомври 2022 година
 
По това време Пригожин се обадил на Путин и се оплакал в прав текст от дефицита на муниции, водещ до тежки загуби. В същия миг Патрушев бил в кабинета на Путин, твърди източникът на изданието.
 
Последвалите тъжби на Пригожин по отношение на доставките на ЧВК " Вагнер ", в това число обществени спорове с съветското министерство на защитата, били пренебрегнати от Путин. През юни 2023 година, когато Пригожин стартира протест, Патрушев съзрял в това опция да се отърве дефинитивно от ръководителя на ЧВК " Вагнер ", твърди публикацията.
 
Според изданието, откакто с посредничеството на Александър Лукашенко наемниците се изтеглят от Беларус, а Путин дава обещание да спре преследването на бунтовниците, Патрушев стартира да създава проект за убийството на Пригожин.
 
Източниците на WSJ настояват, че Путин не възразил против проектите. Твърди се, че дребна бомба е била сложена под крилото на частния аероплан Embraer-135, употребен от Вагнер, когато той се е подготвял за политане на 23 август от летище Шереметиево.
 
Половин час след излитането самолетът се разрушава в Тверска област. Жертвите на злополуката са всичките 10 души на борда. Очевидци настояват, че на борда е имало детонация.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР