Убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио е обвинено в организираната престъпност

...
Кито — Популярен кандидат за президент на Еквадор беше застрелян,
Коментари Харесай

Кито — Популярен кандидат за президент на Еквадор беше застрелян, докато напускаше митинг в столицата на страната в сряда, което накара президента Гийермо Ласо да обяви извънредно положение и да хвърли вината убийството на организираната престъпност. Фернандо Вилависенсио, 59-годишен борец срещу корупцията, който се оплака, че получава заплахи, беше убит, докато напускаше стадион в Кито след провеждане на предизборен митинг, казаха официални лица.

Ласо обяви две -месечно извънредно положение рано в четвъртък след убийството, но каза, че общите избори, насрочени за 20 август, ще се проведат по график.

„Възмутен и шокиран от убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио“, каза президентът в изявление в социалните медии, в което се обвинява "организираната престъпност" за убийството.

вълна от насилие, свързана с трафика на наркотици, която в разгара на изборния процес вече доведе до смъртта на кмет и кандидат-депутат.

Процентът на убийствата се е удвоил между 2021 г. и 2022 г.

„Организираната престъпност отиде твърде далеч, но цялата тежест на закона ще бъде приложена към тях“, каза Ласо в своя пост.

Според последните социологически проучвания, Вилависенсио, бивш журналист, който пишеше за корупцията и е служил в парламента, е анкетиран с 13% зад адвоката Луиза Гонзалес, която е близка до бившия ляв президент Рафаел Кореа.

Гонзалес и други кандидати за президент осъдиха убийството и казаха, че спират кампаниите си, съобщиха местните медии.

„Никога няма да позволим подобни действия да останат ненаказани. Когато докоснат един, докосват всички. Когато нечий живот е изложен на риск, животът на всеки е изложен на риск“, написа Гонзалес в социалните медии.

Председателят на Националния съд Иван Сакисела нарече убийството на Вилависенсио „много болезнено за страната“.

< p> „Много съм наранен и много притеснен за Еквадор“, каза той.

Съединените щати, Испания, Чили и наблюдателската мисия на Организацията на американските държави също осъдиха престъплението.

< p> „Ужасени сме от трагичното нападение... Насилието не може да победи. Демокрацията може“, каза в туит посланикът на Европейския съюз в Еквадор Чарлз-Мишел Гертс.

Като журналист Вилависенсио разкри корупционна схема, за която бившият президент Кореа (2007-2017) беше осъден на осем години затвор затвор.

Вилависенсио по-късно служи като президент на комисията за законодателен надзор, където продължи да осъжда корупцията.

Политикът се оплака този месец, че той и екипът му получават заплахи, за които се твърди, че идват от лидер на престъпна банда, свързана с трафик на наркотици.

„Въпреки новите заплахи, ние ще продължим да се борим за смелите хора на нашия #Еквадор“, каза той тогава.

< p> Атамант, ръководител на избирателния съвет, също каза, че няколко членове на нейната организация, която отговаря за надзора на гласуването, са получили смъртни заплахи.

Президентът Ласо изпрати съобщение до семейството на Вилависенсио.

„Моята солидарност и моите съболезнования със съпругата му и дъщерите му“, каза той в публикацията си.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР