Убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги е планирано от

...
Убийството на журналиста и дисидент Джамал Кашоги е планирано от
Коментари Харесай

ООН: Убийството на Кашоги е планирано от Саудитска Арабия

Убийството на журналиста и отстъпник Джамал Кашоги е планувано от Саудитска Арабия. Това е брутално и преднамерено действие. Това са заключенията на следствие, извършено от специалисти на Организация на обединените нации.

Според него, Рияд съществено подкопава напъните на Турция да организира своето следствие и открие истината за края на саудитеца и отговорните за убийството му.

На турските проверяващи не са били предоставени цялостен достъп и задоволително време, с цел да си свършат работата.

Агнес Каламард, специфичен докладчик за извънсъдебни изтезания, съобщи това в четвъртък, откакто посети Турция. През юни тя ще показа финален отчет пред Съвета по правата на индивида във Англия.

Турция възнамерява да стартира интернационално следствие на убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги и ще предприеме по-нататъшни стъпки през идващите дни.

Това съобщи през януари външният министър Мевлют Чавушоглу.

Чавушоглу изясни, че някои западни страни се пробват да прикрият убийството.

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи, че убийството е подредено от най-високо равнище в саудитско управление, само че Рияд отхвърли обвиняванията, че принц Мохамед бин Салман е забъркан.

Саудитските прокурори желаят смъртно наказване за петима от 11-те обвинени, арестувани поради убийството, което аргументи интернационално неодобрение и повлия негативно на репутацията на 33-годишния принц.

Припомняме, Кашоги, колумнист на " Вашингтон пост ", бе погубен в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма нищо общо с убийството.

Американските разследващи организации заключиха, че принцът е наредил убийството на Кашоги, разкри американски източник.

Американският президент Доналд Тръмп бе подложен на напън, откакто макар отчета на Централно разузнавателно управление на САЩ по случая, той отхвърли да упрекна намерено саудитския престолонаследник.

Финансовото министерство на Съединени американски щати разгласи наказания против 17 души за ролята им в убийството на журналиста. Саудитска Арабия отхвърли като " недопустимо " предлагането, направено от Турция за интернационално следствие на убийството на Джамал Кашоги.

Турските управляващи оповестиха, че разполага с аудиозапис на убийството и разпространиха последните думи на Кашоги. Анкара разгласи, че високопоставени лица в Рияд са свързани с убийството. Бе известна единствено извадка от записа, само че се появява в цялостния си тип. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР