Убийството на известния като крадец-рецидивист Жоро Джевизов-Плъха от пловдивския лекар

...
Убийството на известния като крадец-рецидивист Жоро Джевизов-Плъха от пловдивския лекар
Коментари Харесай

Юристи: Наказателното право не трябва да решава социални проблеми

Убийството на известния като крадец-рецидивист Жоро Джевизов-Плъха от пловдивския доктор Иван Димитров провокира в последните два дни митинги в разнообразни градове на страната с претенции за незабавното освобождение на задържания и за смяна в закона, която да разшири правото на отбрана на живота и собствеността.

Убийството в Пловдив – обстоятелствата и въпросите от следствието

Преди още прокуратурата да изнесе обстоятелства по случая и да разгласи, че Димитров не е защитавал дома и фамилията си, политици от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация заявиха подготвеност за незабавни промени в Наказателния кодекс (НК), които " да създадат жилището неприкосновено ".

Депутатът от ръководещата партия Маноил Манов разгласи, представен от вестник " Стандарт ", че има намерение да внесе корекция в текста на член 12, алинея 3 от Наказателен кодекс, с която да бъде уголемен обсегът на неизбежната защита.
Сега член 12, алинея 3 гласи: " Няма превишаване рамките на неизбежната защита, в случай че нападението е осъществено посредством навлизане с принуждение или с щурм в жилище. "

Манов предлага да отпаднат думите " с принуждение или с щурм ". По този метод ще създадем жилището неприкосновено и даже в случай че е проникнато в него с машинация или по различен метод. И всеки, който е атакуван в дома си, ще може да се пази ", разяснява депутатът.

От Вътрешна македонска революционна организация в известие до медиите оповестиха, че имат подготвени текстове за изменение на Наказателен кодекс в частта за неизбежната защита, само че към този момент не прецизират какви. В своя позиция в понеделник евродепутатът от партията Ангел Джамбазки прикани освен за разширение рамките на неизбежната защита, а и за облекчение на режима за придобиване и потребление на " персонално късоцевно нарезно оръжие за самозащита и самоохрана ".

Фина и комплицирана материя

" Дневник " потърси адвокати за коментар по принцип на концепциите за промени. Адвокатите по наказателни каузи Людмил Рангелов и Марин Марковски и преподавателят по наказателно право в СУ " Св. Климент Охридски " проф. Пламен Панайотов подчертаха, че неизбежната защита е доста комплицирана материя и не би трябвало да се пипа всякога поради съответен случай. Според тях е задоволително да се ползва законът при тъкмо изяснени обстоятелства и условия.

Според юрист Людмил Рангелов всеки, който счита да прави промени в уредбата на неизбежната защита в Наказателен кодекс,
ще се сблъска с фина и комплицирана материя, която се подлага доста мъчно на оценка за прагматичност, защото всеки съответен случай е със своя специфичност . Той напомни направените през 1997 година промени в кодекса, които разшириха обсега на неизбежната защита с навлизане освен в жилище, а и във всевъзможен парцел, в автомобил, в железопътен състав, в икономически обект, само че бяха анулирани от Конституционния съд. Съдът тогава се произнесе, че единствено при навлизане с принуждение или щурм в жилище се презюмира, че е налице неизбежна защита.

Сред главните претекстове на Конституционен съд - напомни юрист Рангелов, беше и това, че България е към този момент обвързана с европейски документи, в това число и Европейската спогодба за правата на индивида, прокламиращи човешкия живот като висше богатство, което би трябвало да се съблюдава. Този принцип ще стои годен и при ново разширение на обсега.

Техническо средство, сръчност и умеене

Адвокат Марин Марковски счита, че наредбата на член 12 в Наказателен кодекс е съответна да се защитят хора, попаднали в изискванията на неизбежна защита при нахлуване. Според него може да се направи доста дребна смяна, само че за разлика от депутата Маноил Манов юрист Марковски счита, че не би трябвало да се махне от алинея 3 изискването за " навлизане с принуждение или с щурм ", а в противен случай - да се добави и " с потребление на техническо средство, сръчност и умеене или по различен опровержителен на закона метод ".

Тази добавка, изясни той, ще обхване и случаи като навлизане през прозорчето на банята, през терасата или през врата, отключена с сръчност и умеене.

Да не трансформираме хората зорлем в убийци

Запитан дали се постановат промени в уреждането на неизбежната защита в Наказателен кодекс проф. Пламен Панайотов, експерт по наказателно право, разяснява: " Ако промените са в посока да се провокират хората да се избиват, защитавайки се, това е освен недопустимо, то е неуместно. Със средствата на наказателното право не трябва да решаваме обществени въпроси. Не бива да позволяваме обществото да се обзема от следващия прилив на популизъм, и то в най-опасната му форма - да трансформираме хората зорлем в убийци. "

Достатъчно е, по думите на проф. Панайотов, институциите да разкриват и обясняват обстоятелствата в цялост, добросъвестно и точно и да отсъждат независимо.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Убийството в Пловдив (9)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР