Убийството на футболиста привлича вниманието към борбите в едно от основните пристанища на Панама

...
Убийството на член на националния отбор по футбол на Панама
Коментари Харесай

Убийството на член на националния отбор по футбол на Панама в това бурно карибско пристанище показа светлина върху високи нива на насилие жителите страдат тук, въпреки че имат оживено пристанище и една от най-големите зони за свободна търговия в света

От JUAN ZAMORANOS 5 септември 2023 г., 12:49 ч.

COLON , Панама -- Убийството на член на националния отбор по футбол на Панама в суровия карибски град Колон фокусира светлина върху високите нива на насилие, на което жителите страдат тук, въпреки че има оживено пристанище и една от най-големите зони за свободна търговия в света.

Докато огромни товарни кораби влизат и излизат от Панамския канал тук, на 50 мили северно от столицата, Колон се бори от години с високи нива на безработица и престъпност. Това се превърна в благодатна почва за банди, борещи се за контрол над маршрутите за трафик на наркотици.

„Войната на бандите струва невинни животи“, каза Рафаел Каняс, евангелски пастор, който е също и директор на гражданската сигурност на град Колон. „Има и много убийци поради липсата на работа и възможности.“

Защитникът Жилберто Ернандес, на 26 години, беше прострелян в неделя следобед, докато излизаше с приятели в пред жилищната сграда, където майка му живее до католическа църква. Въоръжени мъже, возещи се в такси, откриха огън по групата, убиха Ернандес и раниха седем други.

Полицията арестува заподозрян рано в понеделник, но не говори за възможен мотив.

Ден след убийството частен охранител беше убит, а друг ранен при опит за грабеж в друга част на едноименната провинция.

„Липсата на възможности и изоставянето от правителството тласка много млади хора да напуснат училище и да се присъединят към банди“, каза Каняс, който също работи с членове на банди, за да се опита да ги накара да напуснат престъпен живот.

В порутена сграда близо до мястото, където се е случила стрелбата, 60-годишният Антонио Смит седи в инвалидна количка. Той каза, че престъпността е достигнала невиждани нива и отбеляза, че сутринта след убийството на Ернандес е чул още изстрели наблизо, но никой не е загинал.

„Ето защо виждате полиция там“, каза той. “„Това е ежедневие. Дори не си закусвал, когато го чуваш.”

Проблемите в Колон са постоянни въпреки милиардите долари в световната търговия, които се плъзгат покрай него всеки година през канала. Много от работниците в зоната за свободна търговия пътуват от Панама Сити.

Центърът на града е пълен с паянтови дървени сгради. Канализацията тече по улиците и боклукът гние на зловонни купчини. Пороят в понеделник напълни улиците с вода. До късния следобед главната улица на града беше опразнена, тъй като работниците се втурнаха от работните си места, за да се приберат у дома преди мръкване. Имаше значително по-силно полицейско присъствие от обикновено.

Безработицата в провинцията с около 300 000 души е около 30%, според социалния изследовател Джилберто Торо, който е изучавал банди в Колон. Правителството и бизнес секторът го определят около половината от това, което все още би било доста над средното за страната от 9%. Торо каза, че несъответствието е, защото правителството включва неформалната заетост. Повече от 50% от жителите на Колон живеят в бедност, каза Торо.

Правени са опити да се отклонят младежите от бандите. Правителството предложи 50 долара на месец на онези, които напуснаха бандите си, но много от тях продължиха да извършват престъпления и това не беше достатъчно, за да се промени ситуацията.

През 2017 г. Колон регистрира 70 убийства, рекорд по това време. Сред тях тази година беше Амилкар Хенрикес, друг член на националния отбор по футбол по това време. Миналата година е имало 102 убийства, спад от 111 през 2021 г. Досега тази година са били 60.

Убийството на Ернандес удари тежко в Колон и в Панама.

Хернандес игра за Independent Athletic Club, действащият шампион на професионалната лига на Панама.

Той имаше беше повикан в националния отбор през март за приятелски мач срещу световния шампион Аржентина в Буенос Айрес. Аржентина спечели с 2-0, като звездата Лионел Меси отбеляза гол от дузпа, но различни панамски играчи, включително Ернандес, направиха снимки с аржентинската звезда, които публикуваха в социалните медии.

Кармен Солис, друга съседка, си спомня, че Ернандес се е върнал в Колон и след пътуването до Аржентина. „Той ни посети след това пътуване, за да ни покаже снимки. Той беше наистина щастлив - каза тя. „Още един велик спортист с бъдеще, който умря заради проклетите куршуми.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР