Убийствено за газовата ни сигурност е фактът, че от Балкански

...
Убийствено за газовата ни сигурност е фактът, че от Балкански
Коментари Харесай

Румен Петков: Булгаргаз е единственият потребител на Балкански поток у нас

Убийствено за газовата ни сигурност е фактът, че от " Балкански поток " единственият консуматор в България е " Булгаргаз " . Това разяснява пред медиите ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков.

Повод за думите на Петков е мнението на премиера Бойко Борисов, изразено през вчерашния ден, че България е газоразпределителен център. " Това е грозна неистина, на която е кадърен единствено той. Ние сме потребител на безценен газ ", сподели Петков.
 Борисов и Вучич увековечени на фона на
Борисов и Вучич увековечени на фона на " Балкански поток "

Картината е подарена по протоколен път и в пресслужбата на Министерски съвет не разполагат със фотоси

Той даде образец с това, че газът, който минава по " Балкански поток " през наша територия, Сърбия го закупува на 23 лева./мВтч, ние го плащаме 30 лева./ мВтч . Това е резултат на незаконното безхаберие и на Министерството на енергетиката, и на " Булгаргаз ", и на " Булгартрансгаз ", безапелационен е Петков.

" Тази тайфа " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", когато и да ги арестуват, все са закъснели ", счита някогашният вътрешен министър от кабинета " Станишев ".

Според него българските консуматори заплащат големия заем, " от който крадоха всички заедно, за построяването на така наречен " Балкански поток ".

" Тръбата на така наречен " Балкански поток " минава през територията на цялата страна и не зарежда нито един български град, нито едно българско дружество. Най-скъпият газопровод в света за всички времена обслужва ползите на Сърбия, Турция и Русия, не и на България ", съобщи Петков.

Той упрекна Бойко Борисов, че всичко, до което се допре, се забавя, както и че строи най-скъпата инфраструктура, в тази ситуация - забавило се построяването на газопровода.

Газът влиза от Турция, излиза на Сърбия и в България няма съгласуваност. Влизат оскъдни количества от Румъния .

По отчета на Европейската организация на енергийните регулатори има крос субсидиране с цената, която " Булгаргаз " заплаща на " Булгартрансгаз ". Имаме " Турски поток ", имаме несъблюдение на газопровода " България-Гърция ", сподели Петков и упрекна енергийния министър Теменужка Петкова в неистина за това, че е оповестила, че газопроводът " България-Гърция " ще бъде подготвен на 1 октомври тази година. Според него до тази дата газопроводът няма да бъде подготвен.

Според него единствените причини за построяването на интерконектора България-Сърбия са рушветите.

Петков напомни, че на 5 март 2010 година министър Трайчо Трайков подписа в Брюксел с енергийния секретар тогава на Европейската комисия Гюнтер Йотингер предпроектно изследване , което трябваше да завърши 2010 година и първите количества газ в България по този газопровод да потекат 2013 година. Сега сме 2021 година, посочи неспазването на периодите той.

Предпроектното изследване за 1,3 милиарда лв. е подписано отвън периодите, залегнали в документа, подписан сред българското държавно управление и тогавашния ръководител на Европейска комисия Гюнтер Йотингер - месец януари 2012 година. " Булгартрансгаз " през 2020 година афишира изработването на техническия план и го прави оценка на 540 хиляди лв. - предпроектното изследване е три пъти по-скъпо от техническия план, посочи Петков.

Според него, с възлагането на техническия план на 540 хиляди лв. се предрешава изборът на строителя , тъй като строителят прави предпроектното изследване. Капацитетът на интерконектора " България-Сърбия " ще е 1 милиард и 800 милиона куб. м газ. В момента с построяването на " Турски поток " на Киреево-Зайчар ние имаме разполагаем потенциал от 1 милиард и 900 милиона куб.м газ , сподели Петков. Според него няма потребност от нов конектор.

Относно концепцията реакторите, закупени за АЕЦ " Белене " да бъдат сложени на площадката на АЕЦ " Козлодуй " Петков съобщи, че Борисов банкрутира Националната електрическа компания поради персонална полза - с цел да си купува успокоение от Съединени американски щати.

" Вчерашното решение на държавното управление е съсипващо за българската енергетика и за интернационалния престиж на България. Трябва да сме наясно, че в китайските институции, френските институции, корейските институции потресът е замайващ. Борисов ги лъже три години: " Търсим стратегически вложител ", сподели Петков.

Китайците, когато идваха, обикаляха Сърбия, Македония, Турция, Гърция да проучат пазара на ток. Инвестираха големи средства, добави той. Според него без единодушието на производителя не може да се местят реакторите.

" Ние нямаме план на " Козлодуй " . Това значи да стартираме цялата процедура изначало. Ако до момента сме вложили в " Белене " три милиарда, НЕК е вложила в " Белене 3 милиарда, милиард и половина да кажем, че е оборудването. Приемаме, че " Козлодуй " тегли заем и купува това съоръжение. Другият милиард и половина на 31 декември се написа на НЕК и НЕК е във банкрут ", сподели Петков.

Според него банкрутът на Националната електрическа компания значи закупуване на мира от Съединени американски щати.

" Никой не е водил диалог с " Атомстройекспорт " за нелепостите, които бълва Борисов. Той изяснява, че ще се прави хибриден реактор. Кой се е съгласил ? На нас ни се изяснява по какъв начин първото зареждане с нуклеарно гориво на подобен хибриден реактор ще бъде с нуклеарно гориво на " Уестингхаус ".

Според него нито от " Атомстройекспорт " са поели ангажимент да бъдат реализатори, нито от американската страна.

" Казвам го да е напълно ясно - " Козлодуй " се ръководи от Людмил Стойков, не от Теменужка Петкова, не от Бойко Борисов ", изясни Румен Петков.

" Тези нелепости, че след 10 години ще имаме работещи реактори, са неуместни. Фактът, че нямаме единодушие на никой да даде гаранции, самичък по себе си изяснява безсмислието на упражнението. Смисълът на упражнението е енергийната неустановеност на България, енергийната бедност българската стопанска система и българските жители . Това отношение към съсипване на нашата енергетика е безусловно методично за Съединени американски щати от времето на Иван Костов насам. Борисов шест-седем години изяснява по какъв начин страната не може да финансира блоковете в " Белене. Държавата в този момент, в случай че поеме да финансира тази небивалица, която и няма по какъв начин да се случи, в " Козлодуй ", какво вършим ", запита реторично Румен Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР