Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война

...
Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война
Коментари Харесай

Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин

" Убийства, преврати и безпорядък: от кухнята на тайната шпионска война на Путин против Европа ". Така е озаглавен просторен материал във вестник " Таймс ", в който се загатва и България като плодородна почва за набиране на сътрудници.
Прочетете още
Операциите на Москва ескалираха в целия континент - от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до солидни секрети акции за всяване на безпорядък, пишат създателите на материала, интервюирали редица специалисти и проверяващи публицисти.

Използването на интервенции под прикритие е надълбоко в кръвта на съветската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко държавно управление, което бързо стартира акция на политическа пропаганда в цяла Европа като средство за експорт на революцията, с въстания, проведени в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на предишния век.

Доктриналното разбиране, че неконвенционалната война е належащо изискване за подсилване на позицията на страната в света продължава и през днешния ден, само че след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на към 600 чиновници на съветското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици.

Смята се, че бързото възобновяване на мрежата е наложило Москва да разчита от ден на ден на непознати жители и по-специално на тези от незаконния под земята свят.

Според Андрей Солдатов, специалист по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници. „ Русия има естествено преимущество в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, заради дългогодишните си връзки с тези страни ", споделя Солдатов пред вестник „ Таймс ", като добавя, че тези „ интервенции доближават невиждано равнище в България и Сърбия, както заради обстоятелството, че в тези страни има мощни проведени незаконни групи, по този начин и заради високото равнище на политическа поддръжка за Русия там ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР