Убедена съм, че ще намерим формулата, при която да запазим

...
Убедена съм, че ще намерим формулата, при която да запазим
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Убедена съм, че ще намерим формулата, при която да запазим Великобритания като най-близкия партньор на ЕС

Убедена съм, че ще намерим формулата, при която да запазим Англия като най-близкия сътрудник на Европейски Съюз, разяснява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на полемика "Въздействието на Брекзит върху България - какво ще се промени и какво ще остане същото " през днешния ден в СУ "Св. Климент Охридски ".

Според Захариева след обстановката с Брекзит останалите страни са осъзнали, че европейският план не е необратим развой и би трябвало ежедневно да го пазим, както и да се реагира бързо и в отговор на упованията на европейските жители. Неслучайно след решението за овакантяване стартира интензивно и дебатът по какъв начин би трябвало да реформираме нашия съюз, разяснява Захариева.

"Като че се събудихме и осъзнахме, че този съюз не е нещо, което не може да се приключи и би трябвало да бъдем доста по-бързи и по-обединени ", добави тя. Захариева напомни, че "Съединението прави силата " е и мотото на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. По отношение на българското председателство тя уточни, че мисли, че сме се справили добре и че получаваме поздравления и от двата преговорни екипа. Това по думите й значи, че сме си свършили работата като председателство да бъдем честния брокер, който се стреми да придвижи процеса напред и към реализиране на съглашение в полза на всеки европейски жител.

Захариева напомни, че има единодушие по това да има временен интервал до края на 2020 година Целта на преходния интервал е тъкмо да може да осигурим предвидимост и сигурност на жителите и бизнеса, тъй че да не се почуства толкоз осезаемо напускането на Англия, разяснява министърът. Тя уточни, че на последния съвет през май е било докладвано, че към момента 25 % от текстовете на плана на съглашението за овакантяване остават недоговорени. По думите й времето ни притиска, само че крайният период, в който би трябвало да се затворят всички текстове по съглашението, е октомври т.г., тъй като в края на март идната година това съглашение би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание във Англия и да бъде утвърдено от Екологичен потенциал.

Захариева разяснява, че напускането на Англия значи овакантяване на над 750 интернационалните контракта, по които е страна Европейски Съюз. Тя уточни, че огромната част от двустранните ни съглашения с Англия са отпреди 1989 година, и на процедура да вземем за пример във връзка с въздухоплаването от съглашението, което имаме, значи, че по един аероплан дневно ще може да минава и да каца у нас от Англия и по един от България за Англия. Тя сподели, че оценките са, че напускането ще засегне всяка сфера на публичния живот.

По отношение на жителите Захариева посочи, че е ясно, че по време на преходния интервал те ще се употребяват с всички права. Важно е да се резервира безвизовото пътешестване, както и да не бъдат тежки и бюрократични административните процедури за тези европейски жители, които желаят да продължат да живеят във Англия след Брекзит, изясни тя.

Европейските водачи през март се съгласиха, че в действителност желаят доста близки търговски връзки с Англия, напомни Екатерина Захариева.

По думите й връзките сред Англия и Европейски Съюз не трябва да се изчерпват до търговски контракт. Много е значимо да запазим околните връзки и стратегическото партньорство във връзка с сигурността, защитата, външната политика, значимо е какво ще се контракти във връзка с трудовата подвижност, значимо е съдействието в европейската организация за атомна сила, в образованието, означи Захариева.

Посланикът на Англия Ема Хопкинс разяснява, че 75 % от съглашението към този момент са контрактувани, остават още 25 %. Надеждата е да можем до октомври да затворим и тези въпроси, означи дипломат Хопкинс.

Тя означи, че по сигурността Англия е показала доста съществени разновидности и е предложила генерално съглашение, което да поддържа съдействието. Ние следва да имаме оперативно съвместими системи и процедури, с цел да продължим да работим взаимно и е значимо тясното съдействие с сътрудниците от Европейски Съюз, разяснява тя. В региона на икономическите аспекти тя уточни, че се търси допустимо най-всеобхватно съдействие, във допустимо най-вече браншове. Не мислим, че единственият вид са обичайните съглашения за свободна търговия, разяснява тя. Нашите стопански системи са мощно взаимно обвързани, уточни посланикът.

Тя означи, че Англия желае да продължи да бъде благонадежден сътрудник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР