Убедена съм, че България има потенциал да се възползва много

...
Убедена съм, че България има потенциал да се възползва много
Коментари Харесай

Венета Маджистрели: Готова съм да помагам, за да има повече кандидати по Хоризонт 2020

Убедена съм, че България има капацитет да се възползва доста повече от Хоризонт 2020 и от Хоризонт Европа 2021-2027. Очевадно е, че сега пред нас има проблеми, свързани с незадоволително осведоменост, малко присъединяване и ниска успеваемост.

Това съобщи Венета Маджистрели, лидер на листата на Глас Народен за евроизборите на 26 май. По думите й българската просвета и дребни и междинни предприятия са усвоили по Хоризонт 2020 едвам 76,5 млн. евро, а най-голямата в историята рамкова стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и иновации е със 7-годише бюджет на стойност съвсем 80 милиарда евро. 

Повишените вложения в обучение, научни проучвания и нововъведения на общоевропейско равнище са към този момент съвсем факт. Новата рамкова стратегия за научни проучвания и нововъведения Хоризонт Европа 2021-2027 ще предложи още повече благоприятни условия от сегашната Хоризонт 2020, от която, за жалост, България съвсем не се възползва.

Бих се заела персонално и съдействала на университети, институти, студенти, МСП и други организации в България да имат повече информация и достъп до евентуални сътрудници в тази най-голяма, европейска стратегия, дава обещание Маджистрели.

Продължението на Хоризонт 2020 ще е програмата Хоризонт Европа, с времетраене 2021-2027, впечатляващ бюджет от 100 милиарда евро и цел още повече да свърже науката и бизнесът. Маджистрели дава образец с други страни и получените от тях средства - единствено през първите 3 години от " Хоризонт 2020 ", Германия е получила над 4 милиарда евро, Обедененото Кралство над 3,5 милиарда евро, следват Франция, Испания, Италия, Холандия и Белгия, надлежно с 2,3 милиарда, 2,1 милиарда, 2,0 милиарда, 1,9 милиарда и 1,8 милиарда евро. България изпреварва единствено Литва, Хърватска, Латвия и Малта, страни със значителиен брой по-малко население, МСП, научни организации и проучвателен центрове. 

България остава нерешителен иноватор, с невисок % подадени планове и най-ниската успеваемост (на база 2014-2016 г.). 

Първата повода да не бъдат усвоени тези средства от България, съгласно Венета Маджистрели, е незаинтересоваността на хората и недобрата връзка сред бизнеса и просветителна система. Друга причина е увереността на хората у нас, че те няма смисъл да вземат участие, тъй като " всичко към този момент е разпределено и единствено избрани лица печелят плановете ". 

Венета Маджистрели моли хората да употребяват възможностите, които дават Хоризонт 2020 и по-късно Хоризонт Европа. Порталът е единствено на британски, само че ние, българите, имаме езикова просвета, уверена е тя. 

Евроизбори 2019
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР