Убеден съм, че в следващите дни ще се пролее много

...
Убеден съм, че в следващите дни ще се пролее много
Коментари Харесай

В следващите дни ще се пролее много кръв: руски журналист за преживяванията си в Украйна


" Убеден съм, че в идващите дни ще се пролее доста кръв ", споделя съветският публицист Роман Шел, който се намира в украинския град Харков. Той споделя по какъв начин е претърпял съветското нахлуване над града и по какъв начин реагират хората.

Войната стигна и до детските площадки в Харков

Харков?

Роман Шел: Интензивните детонации ме разсъниха в пет часа сутринта. Отворих прозореца и видях пламъци.

Хората в Харков напущат града, сега има огромни тапи. Хората желаят да изоставен страната - насочат се на запад. В момента няма самолети, към този момент не може да се лети до Киев. В Мариупол, в Одеса, в Краматорск, в цялата страна се чуват тежки детонации. Има и сведения, че хората напущат Киев и се насочат на запад.

Украинците допускат, че съветските войски ще завземат на първо време източната част на страната. Хората считат, че в Западна Украйна, в региона на Лвов, евентуално биха били в по-голяма сигурност.
Редакцията предлага
Как се държи украинската войска?

Роман Шел: В момента е мъчно да се каже. Вчера вечерта бойците към момента демонстрираха висок военен дух. Имаше доста видеа в интернет, в които във връзка на възможното нахлуване на съветски елементи споделиха: " Не сте добре пристигнали, ще се борим ". Не имам вяра, че украинската войска ще отстъпи. Убеден съм, че в идващите дни ще се пролее доста кръв, защото украинската войска няма да отстъпи. Тя е добре въоръжена - по-добре, в сравнение с през 2014.. Вярвам, че украинците ще се борят.

Украйна допускаше ли, че Путин фактически ще стартира война?

Роман Шел: Не, хората не чакаха сходно нещо. Те смятаха, че може да се стигне до ескалация на спора на фронтовата линия в Донбас. От седмица насам съпровождам екип от психолози из страната - по така наречен контактна линия. Изминахме 350 км, с цел да помогнем на травматизирани от войната хора - деца, младежи и възрастни. По протежението на контактната линия непрекъснато чувахме детонации, изстрели и картечни откоси, артилерийски обстрел, минохвъргачен огън. Беше много рисково.

Псохолозите се погрижиха и за 10-15 младежи в района. Следобед отпътувахме, а вечерта след изключително тежък обстрел тези деца ни се обадиха и ни помолиха просто да ги вземем със себе си. Така и направихме и ги изведохме от региона на бойните дейности. Настанихме ги като начало в Харков, след което ще ги отведем в Западна Украйна, с цел да ги спасим. Сега всички от Харков се насочат към Западна Украйна с вярата, че там Путин не може да им направи нищо. И аз ще отпътува с децата си на запад.

***
Вижте и това видео от ранните часове на 24 февруари 2022 в Киев:
Киев: хората всеобщо бягат от града
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР