Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Той

...
Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Той
Коментари Харесай

Румен Радев: Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем

" Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Той сплотява голямото болшинство от честни българи, които го обявиха по площадите и в изборните урни. Занапред страната не трябва да се ръководи през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество ". Това съобщи Румен Радев в обръщението си след полагането на клетвата за втория му президентски мандат в Народното събрание в сряда.

В близо 30-минутната си тирада пред депутатите Радев очерта сферите, по които би трябвало да се търси политически консенсус, както и приротитетите му за втория президентски мандат. Още при започване на обръщението му депутатите от някогашната ръководеща партия ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Повод за реакцията им бяха думите на президента, който съобщи, че с митингите през 2020 година Гражданите са възстанали против " мафиотизацията " и " едноличната власт " при предходното ръководство, чийто министър председател беше Бойко Борисов.
Предизвикателствата
Пред депутатите Радев изброи провокациите пред политиците през идващите години. По думите му това са " отчуждението на жителите от политическата класа, недоверието в институциите, партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и трагичното обществено разслоение ".

Държавният глава предизвести новите ръководещи, че " с изключение на демонтажа на остарелия режим " следва да се оправят с " каскада от рецесии ", само че съгласно него този развой ще е сложен и ще бъде придружен с " неизбежните неточности и разочарования ". " Наивно е да мислим, че откакто повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът от през днешния ден за на следващия ден ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията. Старият режим е в предишното, само че демонтажът на остарелия властови модел ще отнеме време. ", сподели Радев. Пред депутатите обаче той заявява, че " остава отворен и има подготвеност да показа отговорността за тежките и непопулярни решения ".
Реклама Предупрежденията
В същото време обаче насочи две предизвестия към новите ръководещи и болшинството в Народното събрание. Едното е, че ще продължи да бъде сериозен и към новите ръководещи и болшинството в Народното събрание, в случай че " откри решенията на изпълнителната и законодателната власт за неправилни ". Другото е обвързвано със правосъдната промяна. " Ако държавното управление не реализира бърз и съдбоносен пробив в промяната в правосъдната система, ще отвори пътя за реванш на статуквото ", сподели Радев.
Трите сфери за консенсус
На този декор президентът очерта опцията за консенсус сред политическите сили в три сфери - промени в конституцията, оправянето с демографската рецесия и образованието. Според Радев обаче конституционните промени не би трябвало да се затварят единствено в границите на правосъдната промяна, а би трябвало да бъдат по-широки. " Те би трябвало да включват и гражднското присъединяване в ръководството на страната и усилване на гранациите за отбрана на човешките права. Засилени конституционни гаранции за разделянето на управляващите и транспарантен и предвидим законотворчески развой ", сподели той, без да посочи какво тъкмо има поради.

В края на първия му мандат президентът на няколко пъти съобщи, че президентството готви промени в конституцията, само че ще ги предложи на Народното събрание тогава, когато има подобаваща обстановка за това. Другата посока на промени в конституцията съгласно него би трябвало да са свързани с гарантиране на финансовата децентрализация на общините.

Радев дефинира демографската злополука като " проекция на всички рецесии на прехода ". " Нацията ни претърпява прехода като контузия, сравнима с война. Време е за дълготрайни, финансови политики за увеличение на раждаемостта с фокус върху виновното родителство, за понижаване на смъртността и ограничение на емиграцията. Пазарът и ПР-ът не могат да компенсират неналичието на обществени механизми ", сподели той.
Реклама
Третият консенсус към който президентът счита, че политическите сили би трябвало да се обединят е идеята за просветена и обединена нация. " Неотложно би трябвало да влагаме в младите българи. Залогът е оцеляването ни като народ. Това е дълготрайна инвестиция, която няма да донесе политически дивиденти на нашето потомство държавници, само че това е историческа задача, която не търпи отсрочване ", сподели Радев.
Проактивна външна политика
В обръщението си пред депутатите Радев уточни, че през първия си мандат е отстоявал убеждението, че България би трябвало да води самодейна външна политика, която следва националния интерес. " През годините на мандата укрепихме стратегическото партньорство със Съединени американски щати и възстановихме разговора с Русия ", съобщи Радев като добави, че външната ни политика би трябвало да се образува " у нас с консенсус сред институциите и да се отстоява поредно на открито ".

Специално внимание президентът отдели на връзките ни със Северна Македония. " Като виновен член на Европейски Съюз България би трябвало да интегрира в него сътрудници, а не проблеми. Ще потвърдя своята позиция, че равноправието на македонските българи, доста от които са и български жители, би трябвало да бъде обезпечено посредством вписването им в конституцията на страната ", съобщи Радев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР